Home » D:News » Reacția lui Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, după ce a fost revocat din funcție

Reacția lui Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, după ce a fost revocat din funcție

Reacția lui Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, după ce a fost revocat din funcție
Nicolae Zamfir / Credit foto: ELI NP Facebook
Publicat: 15.08.2020

Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), a fost revocat din funcție. 

Decizia de revocare a lui Nicolae Zamfir de la conducerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele, a fost luată de ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir, potrivit Edupedu.

Ordinul pe care Monica Anisie l-a anulat fusese emis, în urmă cu o lună, de secretarul de stat responsabil cu Cercetarea, Dragoş Ciuparu, care îi prelungise lui Zamfir mandatul de director al IFIN-HH. Acum, Nicolae Zamfir a fost înlocuit cu Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir, după ce acesta a reziliat contractul cu EuroGammaS condus de italieni. Mărginean a fost numit director interimar pentru șase luni.

Nicolae Zamfir, după demitere: Sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă

Nicolae Zamfir s-a declarat surprins de decizia de înlocuire din funcție. „Nu știu, nu vă pot răspunde, am primit și eu cu stupoare (vestea demiterii – n.r.), sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără  nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare”, a declarat Nicolae Zamfir, sâmbătă, la Digi24.

Nicolae Zamfir a fost directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

În martie 2019, laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere laser din lume, 10 PetaWatt (PW), marcând o premieră în cercetarea mondială.

Unii dintre cercetătorii Institutului au cerut înlocuirea lui Nicolae Zamfir

În ultima perioadă, Nicolae Zamfir a fost contestat public de către o serie de angajați.  Primele critici la adresa directorului laserului au apărut în momentul în care a reziliat contractul de 66 de milioane de euro pentru al doilea echipament esențial de cercetare, după laserii de mare putere: Sistemul Fascicul Gamma. Motivul invocat de Zamfir a fost că Consorțiul EuroGammaS , care trebuia să îl implementeze, nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. Tensiunile au culminat în această vară după ce 95 de cercetători ai institutului au cerut înlocuirea directorului. Motivul a fost că Ungaria şi Cehia, alături de care România a primit în 2012 finanţare din partea Comisiei Europene pentru demararea proiectului Extreme Light Infrastructure, au depus la Bruxelles, fără țara noastră proiectul formării unui Cosorţiu European de Infrastructură de Cercetare.

Într-o reacție extrem de dură la decizia partenerilor europeni de-a continua proiectul doar Cehia și Ungaria, fără componenta din România, managementul proiectului de la Măgurele condus de fizicianul Nicolae Zamfir a acuzat de minciună, de acțiuni nejustificate legal și etic Asociația ELI Delivery Consortium (ELI DC). Asociația a fost fondată în 2013 cu scopul de a susține implementarea coordonată a trei instalații de cercetare în România, Cehia și Ungaria.

În declarația dată după demitere, Nicolae Zamfir a recunoscut că în Institut au fost niște probleme legate de nerespectarea regulilor financiare, nerespectarea unor reguli legate de protecția la radiații nucleare. „Sigur că a trebuit să iau măsuri, dar acesta este rolul unui director. Cei care au încălcat aceste reguli au găsit de cuviință că e bine să protesteze și să ducă o campanie de denigrare”.

Ce utilitate va avea Sistemul „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) de la Măgurele

Cu ajutorul ELI-NP, cercetătorii îşi propun să găsească soluţii şi răspunsuri pentru o serie de probleme pe care încă nu le ştim sau nu le putem rezolva. Astfel, o aplicaţie care ar putea rezulta din experimentele făcute la Măgurele ar fi o metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical. O altă aplicaţie ar fi simularea radiaţiei cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile spaţiale sau navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată, precum o viitoare misiune spre Marte.

Tot la ELI-NP s-ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metodă care ar putea putea înlocui pe viitor, cu succes, tehnologia costisitoare folosită acum la CERN.

Nu în ultimul rând, cercetătorii îşi propun să găsească răspunsuri la probleme de fizică teoretică, de exemplu distribuţia elementelor în Univers.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase