Home » D:News » Mii de cazuri de bruceloză în China după scurgeri de la o companie biofarmaceutică

Mii de cazuri de bruceloză în China după scurgeri de la o companie biofarmaceutică

Mii de cazuri de bruceloză în China după scurgeri de la o companie biofarmaceutică
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.09.2020

Câteva mii de persoane din nord-vestul Chinei au fost testate pozitiv la bruceloză, denumită și febra de Malta, o infecție bacteriană. Cazurile de îmbolnăviri au fost cauzate de o scurgere care a avut loc anul trecut la o companie biofarmaceutică.

Comisia de sănătate din Lanzhou, capitala provinciei Gansu, a confirmat că 3.245 de persoane au făcut bruceloză. Denumită și febra de Malta, febra ondulatorie, febra mediteraneană sau febra de Gibraltar, bruceloza este cauzată de contactul cu animalele care transportă bacteriile Brucella.

Alte 1.401 de persoane au ieșit pozitiv la bacteria Brucella, însă nu au fost raportate decese, a anunțat săptămâna aceasta Comisia de sănătate a orașului Lanzhou. În total, autoritățile sanitare au testat 21.847 de persoane din 2,9 milioane de locuitori ai orașului.

Boala poate provoca o serie de simptome precum dureri de cap, dureri musculare, febră și oboseală. În timp ce acestea pot dispărea, unele pot să devină cronice sau nu dispar niciodată, cum ar fi artrita sau inflamarea anumitor organe, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, citate de CNN.

Transmiterea de la om la om a brucelozei este extrem de rară, potrivit CDC. În schimb, majoritatea oamenilor sunt infectați prin consumul de alimente contaminate sau inhalarea bacteriei, ceea ce pare că s-a întâmplat și în Lanzhou.

Gaze reziduale contaminate cu Brucella

Acest focar de bruceloză a fost cauzat în urma scurgerilor de reziduuri de la o fabrica biofarmaceutică din Lanzhou, care au avut loc de la sfârșitul lunii iulie și până la sfârșitul lunii august 2019, potrivit Comisiei de Sănătate a orașului. În timpul producerii unor vaccinuri împotriva Brucella la animale, fabrica a folosit dezinfectanți și agenți de curățare expirați, astfel că nu toate bacteriile au fost omorâte și au ajuns în gazele reziduale.

Gazele reziduale contaminate au format aerosoli care conțineau bacteria și care au fost transportați de vânt până la Institutul de Cercetare Veterinară din Lanzhou, unde au fost înregistrate primele infecții.

Bacteriile Brucella care provoacă bruceloză / Credit foto: Shutterstock

Angajați ai institutului au început să prezinte infecții în noiembrie. Până la sfârșitul lunii decembrie, cel puțin 181 de persoane din institut erau infectate cu bruceloză, potrivit Xinhua.

Alți pacienți infectați au fost studenți și profesori ai facultăților Universității Lanzhou. Infecția s-a răspândit până în provincia Heilongjiang, la extremitatea nord-estică a țării, printre 13 persoane care în august lucrau la institutul veterinar.

Măsurile pe care le-a luat compania biofarmaceutică

Oficialii municipali și ai provinciei au lansat o anchetă care a indicat ce a provocat cazurile de bruceloză. În ianuarie, companiei biofarmaceutice i-au fost retrase licențele de producere a vaccinurilor și unor produse medicamentoase.

În februarie, conducerea fabricii a transmis scuze publice și a declarat că a „pedepsit aspru” opt persoane care au fost găsite vinovate pentru producerea incidentului. Totodată, a anunțat că va coopera cu autoritățile locale în eforturile de decontaminare și îi va compensa pe cei afectați.

Comisia de Sănătate Lanzhou a anunțat în raportul prezentat abia săptămâna aceasta că 11 spitale publice vor oferi controale gratuite și regulate pentru pacienții infectați. Raportul nu a furnizat detalii suplimentare despre compensațiile pentru pacienți, cu excepția faptului că vor fi făcute eșalonat, începând din octombrie.

Vă recomandăm să citiți și:

10 mâncăruri antice extraordinar de bine conservate. Unele mai pot fi consumate şi în ziua de azi

Ce sunt bolile zoonotice?

Coreea de Nord deţine 13 arme biologice cu care ar putea declanşa cel de-Al Treilea Război Mondial

O nouă familie de antibiotice, descoperită în sol, poate combate infecţii bacteriene rezistente la alte medicamente de acest tip

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase