Home » D:News » Echinocțiul de toamnă 2021. Cum ne afectează și ce înseamnă cu adevărat

Echinocțiul de toamnă 2021. Cum ne afectează și ce înseamnă cu adevărat

Publicat: 22.09.2021

Echinocțiul de toamnă are loc miercuri, 22 septembrie, la ora 22:21 (ora locală a României).

Echinocțiul semnifică începutul toamnei astronomice, temperaturi mai scăzute și zile mai scurte pentru emisfera nordică, în care 90% din populația de pe Pământ locuiește. Totodată, noaptea va fi egală cu ziua.

Pentru emisfera sudică, evenimentul semnifică opusul, adică vreme mai caldă și venirea primăverii.

GALERIE FOTO

Solstițiile și echinocțiile sunt cauzate de înclinarea axială a planetei noastre, însemnând unghiul la care este înclinată Terra față de Soare.

De ce avem anotimpuri

Axa în jurul căreia Pământul se rotește nu este complet dreaptă de sus în jos, aceasta fiind înclinată cu aproape 23,5 grade. Tocmai de aceea, diferite regiuni ale planetei sunt expuse la mai multă sau mai puțină lumină solară pe măsură ce planeta se rotește în jurul Soarelui. Din acest motiv avem și anotimpuri.

De asemenea, din acest motiv emisfera nordică și cea sudică au anotimpuri în momente diferite. În timpul iernii din emisfera nordică, emisfera sudică este înclinată mai mult spre Soare, și viceversa.

În același timp, Pământul continuă să se rotească, astfel că planeta este încălzită în mod egal.

Cel mai dramatic efect al înclinării axiale

Cel mai dramatic efect al înclinării axiale are loc în timpul solstițiilor, având în vedere că în acele două zile o parte a planetei este înclinată cel mai departe de Soare și cealaltă cel mai aproape. Pe 21 decembrie, emisfera nordică primește mai puțin de nouă ore de lumină. În același timp, emisfera sudică primește mai mult de 15 ore.

Sursa foto: James O’Donoghue

În timpul solstițiului de vară, „lumina solară este mai intensă pentru că trebuie să treacă print-un strat mai mic de atmosferă”, explică dr. James O’Donoghue, om de știință de la Agenția Spațială a Japoniei (JAXA). Din acest motiv, în timpul verii este mai cald.

Dacă te-ai afla direct pe linia ecuatorului terestru la momentul echinocțiului de toamnă 2021

Cele două momente din an în care axa Pământului nu este înclinată înspre sau dinspre Soare, cauzând lumina solară să ajungă în emisfera nordică și cea sudică în mod egal, sunt echinocțiile. În acele zile, ambele regiuni ale planetei primesc în mod egal 12 ore de lumină și întuneric.

Așadar, dacă te-ai afla direct pe linia ecuatorului terestru la ora 22:21 (ora locală a României) miercuri, 22 septembrie, în timpul echinocțiului de toamnă 2021, umbra ta ar fi la minimul său absolut. De asemenea, Soarele ar fi aproape direct deasupra capului, transmite Science Alert.

Însă, acest moment fără umbră ar fi de foarte scurtă durată, având în vedere că Pământul se rotește în jurul Soarelui cu o viteză de 107.182 km/h.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Criza climatică doboară încă un record. A fost cea mai caldă vară din istorie pentru emisfera nordică

Unul dintre motivele pentru care egiptenii antici au construit Sfinxul, dezvăluit prin Echinocţiu

O nouă super producţie Netflix pentru această toamnă

Care sunt cauzele apariţiei anxietăţii toamna?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase