Home » D:News » Prima persoană vindecată de HIV a murit de cancer

Prima persoană vindecată de HIV a murit de cancer

Prima persoană vindecată de HIV a murit de cancer
Credit foto: Profimedia
Publicat: 01.10.2020

Timothy Ray Brown, prima persoană vindecată de HIV, denumit și „pacientul din Berlin”, a murit de cancer.

Brown, în vârstă de 54 de ani, născut în SUA, a fost diagnosticat cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) în timp ce trăia la Berlin în 1995. Apoi, în 2007, a dezvoltat un tip de cancer de sânge numit leucemie mieloidă acută.

Tratamentul său a implicat distrugerea măduvei osoase, care producea celulele canceroase, şi apoi efectuarea unui transplant de măduvă osoasă.

Transferul a venit de la un donator care a avut o mutaţie rară într-o parte a ADN-ului numită gena CCR5.

CCR5 este un set de instrucţiuni genetice care construiesc uşa prin care trece virusul imunodeficienţei umane (HIV) pentru a infecta celulele. Mutaţiile CCR5 încuie în esenţă uşa şi oferă oamenilor rezistenţă la HIV.

Leucemia l-a omorât

După tratament, nivelurile de HIV din sângele lui Brown au scăzut la niveluri nedetectabile şi nu a mai avut nevoie de terapie antiretrovirală. În esenţă, el s-a „vindecat”, potrivit BBC.

Dar leucemia, care a dus la vindecarea sa cu HIV, a revenit la începutul acestui an şi s-a răspândit în creier şi în măduva spinării.

„Cu mare tristeţe anunţ că Timothy a murit … înconjurat de prieteni, după o luptă de cinci luni cu leucemia”, a postat partenerul său Tim Hoeffgen pe Facebook.

„Îi datorăm lui Timothy şi medicului său, Gero Hutter, o mulţumire pentru deschiderea uşii oamenilor de ştiinţă pentru a explora conceptul că un tratament pentru HIV este posibil”, a spus prof. Adeeba Kamarulzaman, a declarat preşedintele IAS.

Societatea Internaţională pentru SIDA a declarat că Brown a dat lumii speranţa că este posibilă vindecarea HIV.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase