Home » D:News » Distanța fizică ideală pentru prevenirea COVID-19

Distanța fizică ideală pentru prevenirea COVID-19

Distanța fizică ideală pentru prevenirea COVID-19
Credit foto: Pixabay
Publicat: 08.10.2020

FII EROUL COMUNITĂȚII TALE! Intră pe eroulcomunitatiitale.csid.ro, răspunde la Întrebarea Zilei (răspunsul corect este „ascuns” în acest articol) și poți câștiga 25.000 de lei în echipamente de protecție pentru spitalul tău.

Distanța fizică este una dintre măsurile importante de prevenție în ceea ce privește infecția cu noul tip de coronavirus. Desigur, la fel de importante sunt spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștii de protecție. Această triadă este esențială pentru limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 în comunitate.

Dar care este distanța pe care ar trebui să o păstrăm față de ceilalți? Este de ajuns un metru? Poate doi metri? Mai mult?

Noile date arată că SARS-CoV-2 poate „călători” pe distanțe mult mai mari atunci când vorbim pe un ton ridicat sau cântăm, de exemplu. De asemenea, regula distanțării fizice trebuie să țină cont de ventilarea spațiului în care ne aflăm, de încărcătura virală, de timpul de expunere, precum și de activitate.

Potrivit celui mai recent studiu publicat în British Medical Journal, distanța fizică recomandată este de peste doi metri. Iar asta deoarece picăturile respiratorii pot parcurge distanțe mult mai mari decât se știa anterior, de 6 până la 8 metri!

Distanța fizică de 1-2 metri, o regulă bazată pe studii care nu mai sunt de actualitate

Picăturile de salivă eliminate în timpul strănutului, tusei, respirației sau vorbirii se împart în două categorii: picături mari și picături mici, invizibile cu ochiul liber.

Picăturile mari de salivă sunt cele care se evaporă mai rapid și aterizează pe sol la o distanță de 1-2 metri. În schimb, picăturile mici (numite aerosoli sau picături respiratorii) se evaporă mai rapid, dar dacă sunt întrunite condiții care pot facilita transportul acestora – cum ar fi ventilația sau strănutul puternic – este posibil ca acestea să parcurgă distanțe mult mai mari, de peste 4 metri, uneori chiar și de 8 metri.

Riscul de infecție și forța emisiei de particule respiratorii

Respirația, cântatul, tușitul, strănutul, toate acestea generează „un nor de aer” care conține particule respiratorii.

În consecință, aceste picături pot atinge o distanță de 7-8 metri în doar câteva secunde, mai ales dacă tușim sau strănutăm cu putere, ne aflăm într-o încăpere care nu este ventilată corespunzător (nu dispune de aer condiționat cu filtre HEPA sau nu se aerisește regulat încăperea, la interval de 20 de minute) sau, din contră, suntem în aer liber, cântăm, strigăm, țipăm.

În imaginea de mai jos se poate observa riscul de infecție în diferite situații.

Așa se explică faptul că 32 de persoane care făceau parte dintr-un cor din Statele Unite au fost infectate de o persoană asimptomatică, deci care nu avea simptome, în ciuda distanței de 1-2 metri pe care o respectaseră (link studiu aici).

Alte focare de infecție cu SARS-CoV-2 au avut drept origine săli de sport, biserici sau locuri de joacă. În schimb, în avioane au fost înregistrare foarte puține raportări de infecție cu noul coronavirus, acest lucru având probabil legătură cu faptul că pasagerii nu vorbesc tare.

În concluzie, distanța fizică ar trebui să depășească doi metri pentru a fi considerată sigură, dar nu trebuie să uităm nici de celelalte măsuri de protecție: spălatul pe mâini, curățarea suprafețelor atinse frecvent, purtarea măștii și, desigur, izolarea la domiciliu a persoanelor infectate până la vindecarea acestora.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase