6  informații interesante despre dovleac, simbolul Halloween-ului

31 10. 2020, 09:00

Dovleacul este recoltat toamna și are o mulțime de utilizări.

În Statele Unite și în ultimii ani în întreaga lume, dovleacul este asociat cu sărbătoarea Halloween-ului și toamna. Recoltat în lunile de toamnă, acest fruct portocaliu hrănitor și versatil are flori, semințe și pulpă care sunt comestibile și bogate în vitamine. Dovleacul este folosit pentru a face supe, deserturi și chiar pâine.

Transformarea dovlecilor în felinare este o tradiție populară de Halloween care a apărut cu sute de ani în urmă în Irlanda. Pe atunci, totuși, felinarele erau făcute din napi sau cartofi; abia când imigranții irlandezi au ajuns în America și au descoperit dovleacul, s-a născut un nou obicei de Halloween. History a creat o listă cu alte șase informații interesante despre dovleac.

1. Clasificare biologică

Dovlecii fac parte din familia tărtăcuței, care include castraveții, pepenii dulci și dovleceii. Aceste plante sunt originare din America Centrală și Mexic, dar acum cresc pe șase continente, toate cu excepția Antarcticii.

2. Domesticirea

Dovezile istorice și arheologice indică faptul că populațiile nord-americane au cultivat dovleci de mii de ani, chiar înainte de cultivarea fasolelor și a porumbului

3. Când i-au descoperit europenii

În 1584, după ce exploratorul francez Jacques Cartier a explorat regiunea St. Lawrence din America de Nord, și a anunțat că a găsit „pepeni mari”.

4.  Producția globală de dovleac

La nivel mondial, producția de dovleac s-a dublat în ultimul deceniu. Acest lucru se datorează creșterii productivității în China și India, o publicitate pozitivă care laudă beneficiile pentru sănătate ale betacarotenului și vitaminei C și, desigur,  asocierii de durată cu Halloweenul.

5. Recorduri cu dovleac

Cel mai greu dovleac a fost cultivat în Belgia în 2016 și a cântărit 1.190 kilograme. Cel mai greu dovleac din SUA a fost cultivat în New Hampshire în 2018 și a cântărit 1.114 kilograme. Cea mai mare plăcintă de dovleac a fost coaptă în Ohio în 2010, iar aceasta cântărea în jur de 1.700 de kilograme și avea peste șase metri în diametru.

6. Cultivarea dovleacului

Semințele de dovleac ar trebui să fie plantate între ultima săptămână a lunii mai și mijlocul lunii iunie și au nevoie între 90 și 120 de zile pentru a crește și pentru a culege fructele în octombrie, când au o culoare portocalie strălucitoare. Semințele lor pot fi păstrate peste iarnă și folosite pentru a crește dovleci noi anul viitor.

Citește și:

Coaja de dovleac contine substante antimicrobiene

Lichior de dovleac, îngheţată din lapte de cânepă şi alte preparate culinare INEDITE pregătite de un grup de studenţi din Cluj

Thanksgiving Day. Ce semnifică Ziua Recunoştinţei, sărbătorită în SUA

Fructele şi legumele din trecut aveau un aspect complet diferit de cele din prezent. Iată 10 exemple alemodificării genetice