Home » D:News » Noua Zeelandă votează legalizarea marijuanei și a eutanasiei

Noua Zeelandă votează legalizarea marijuanei și a eutanasiei

Noua Zeelandă votează legalizarea marijuanei și a eutanasiei
Jacinda Ardern / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.10.2020

Locuitorii din Noua Zeelandă vor decide sâmbătă asupra a două aspecte sociale importante în timpul alegerilor de sâmbătă: dacă legalizează marijuana în scop de agrement și dacă legalizează eutanasia, relatează japantoday.com.

Un vot „da” la ambele referendumuri ar face ca națiunea cu 5 milioane de locuitori să devină una dintre cele mai liberale țări din lume. Sondajele indică faptul că referendumul privind eutanasia probabil va trece, în timp ce rezultatul măsurii privind marijuana rămâne incert.

Cele două referendumuri se desfășoară în același timp cu votul pentru parlament. Drept urmare, referendumurile au fost oarecum umbrite atât de campaniile politice, cât și de epidemia de coronavirus din acest an.

În cursa politică, premierul Jacinda Ardern pare să câștige un al doilea mandat în funcție, Partidul Laburist aflându-se în sondaje cu mult în fața Partidului Național condus de Judith Collins.

Unde s-ar aplica eutanasia

Eutanasia s-ar aplica persoanelor aflate în stadii terminale de boală, sunt susceptibile de a muri în următoarele șase luni și trăiesc suferințe „insuportabile”.

Țările care permit anumite forme de eutanasie sunt Olanda, Luxemburg, Canada, Belgia și Columbia.

Liberalizarea consumului de marijuana le-ar permite oamenilor să cumpere până la 14 grame (0,5 uncii) pe zi și să cultive două plante. Alte țări care au legalizat marijuana recreativă sunt Canada, Africa de Sud, Uruguay și un număr de state americane.

Rezultatele ambelor referendumuri vor fi anunțate pe 30 octombrie, notează Mediafax.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase