Home » D:News » Comisia Europeană a făcut primul pas spre reducerea la zero a poluării

Comisia Europeană a făcut primul pas spre reducerea la zero a poluării

Publicat: 20.10.2020
Comisia Europeană a făcut primul pas spre reducerea la zero a poluării
Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice, inclusiv prin interzicerea folosirii celor mai nocive substanțe chimice în produse de consum, precum jucăriile, articolele pentru îngrijirea copilului, produsele cosmetice sau detergenți.

„Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice: este primul pas către obiectivul reducerii la zero a poluării pentru un mediu fără substanțe toxice, anunțat în Pactul verde european. Strategia va stimula inovarea în materie de substanțe chimice sigure și sustenabile și va spori protecția sănătății umane și a mediului împotriva substanțelor chimice periculoase”, arată Comisia Europeană într-un comunicat.

Interzicerea utilizării celor mai nocive substanțe chimice

Aceste obiective vor fi realizate și prin interzicerea utilizării celor mai nocive substanțe chimice în produsele de consum, cum ar fi jucăriile, articolele pentru îngrijirea copilului, produsele cosmetice, detergenții, materialele în contact cu alimentele și textilele, cu excepția cazului în care se dovedește că utilizarea lor este esențială pentru societate, precum și prin asigurarea faptului că toate substanțele chimice sunt utilizate într-un mod mai sigur și mai sustenabil”, mai arată comunicatul CE.

Strategia urmărește să sporească în mod semnificativ protecția sănătății umane și a mediului împotriva substanțelor chimice nocive, acordând o atenție deosebită grupurilor vulnerabile.

Eliminarea treptată din produsele de consum

Astfel, printre alte obiective, se urmărește eliminarea treptată din produsele de consum, cum ar fi jucăriile, articolele pentru îngrijirea copilului, produsele cosmetice, detergenții, materialele în contact cu alimentele și textilele, a celor mai nocive substanțe, printre care se numără perturbatorii endocrini, substanțele chimice care afectează sistemul imunitar și sistemul respirator, precum și substanțele persistente, cum ar fi substanțele per- și polifluoralchilice (PFAS), cu excepția cazului în care se dovedește că utilizarea lor este esențială pentru societate, potrivit Mediafax.

„Strategia privind substanțele chimice reprezintă primul pas către realizarea obiectivului Europei de a reduce poluarea la zero. Substanțele chimice fac parte din viața noastră de zi cu zi și ne permit să dezvoltăm soluții inovatoare pentru înverzirea economiei noastre. Dar trebuie să ne asigurăm că substanțele chimice sunt produse și utilizate într-un mod care să nu afecteze sănătatea umană și mediul. Este foarte important să înceteze utilizarea celor mai nocive substanțe chimice în produsele de consum, de la jucării și articole pentru îngrijirea copilului la materialele textile care vin în contact cu alimentele”, spune vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase