Home » D:News » Cine este Michelle Flournoy, alegerea cea mai probabilă a lui Joe Biden pentru șefia Pentagonului

Cine este Michelle Flournoy, alegerea cea mai probabilă a lui Joe Biden pentru șefia Pentagonului

Cine este Michelle Flournoy, alegerea cea mai probabilă a lui Joe Biden pentru șefia Pentagonului
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 22.11.2020

Președintele ales Joe Biden ar putea face un pas istoric și să aleagă o femeie care să conducă Pentagonul pentru prima dată, eliminând una dintre puținele bariere rămase în calea femeilor în departament și în cabinet, relatează Fortune.

Michele Flournoy, un veteran moderat din punct de vedere politic, este privit de oficiali și analiști politici drept cea mai probabilă alegere pentru funcție.

Desemnarea ei vine după o perioadă tumultuoasă pentru Pentagon, care a văzut cinci bărbați ocupând funcția sub președintele Donald Trump. Cel mai recent secretar al apărării a fost Mark Esper, care a fost concediat de Trump luni, după ce s-a împotrivit retragerii trupelor și utilizării armatei pentru a înăbuși tulburările civile.

Ce ar însemna alegerea unei femei la șefia Pentagonului pentru cabinetul lui Joe Biden

Dacă va fi confirmată, Flournoy se va confrunta cu un viitor care ar putea aduce reducerea bugetelor Pentagonului și implicarea militarilor în distribuția unui vaccin împotriva coronavirusului.

Văzută ca o mână fermă care favorizează cooperarea militară în străinătate, Flournoy, în vârstă de 59 de ani, a servit de mai multe ori în Pentagon, începând din anii ’90, cel mai recent ca subsecretar al apărării pentru politici din 2009 până în 2012. Este membră în consiliul de administrație al Booz Allen Hamilton, un contractor din industria de apărare, ceea ce ar putea genera îngrijorări ale unor parlamentari. Dar părerile ei moderate ar asigura probabil un sprijin bipartizan larg într-o poziție care necesită confirmarea Senatului.

Puține alte nume au fost menționate, deși fostul șef al Departamentului pentru Securitate Internă, Jeh Johnson, a fost listat ca o posibilă alegere la un moment dat. Alegerea unei femei ar fi în concordanță cu promisiunea lui Biden de a avea un cabinet divers.

Flournoy consideră China drept cea mai semnificativă provocare

Departamentul Apărării este una dintre cele trei agenții ale Cabinetului – alături de Trezorerie și Afacerile Veteranilor – care nu au fost niciodată conduse de o femeie. Unii dintre cei 28 de bărbați care au deținut cea mai importantă funcție din apărare, de când a fost creată, în 1947, inclusiv trei care au servit în administrația lui Trump – Jim Mattis, Esper și actualul secretar în funcție Christopher Miller – au fost veterani militari. Flournoy nu a servit în armată, potrivit Mediafax.

La fel ca Mattis și Esper, Flournoy consideră China drept cea mai semnificativă provocare pe termen lung a dominanței americane pe scena mondială. În iulie, ea a spus că Statele Unite își pierd avantajul tehnologic militar față de concurenți cheie precum China și că inversarea acestei tendințe trebuie să fie prioritatea maximă a Pentagonului.

Totuși, ea a avertizat împotriva abandonării Orientului Mijlociu și susține „niveluri mai modeste de prezență continuă” acolo. De exemplu, ea a susținut un rol limitat în Afganistan, care se concentrează mai mult pe combaterea amenințării terorii și mai puțin pe reconstruirea țării.

Cu privire la Coreea de Nord, ea a spus într-un forum online din octombrie că, deși dezarmarea nucleară ar trebui să rămână obiectivul final, i se pare greu de crezut că Kim jong Un ar puutea fi de acord cu acest lucru.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase