Home » D:News » Un nou virus mortal care se poate transmite de la om la om, descoperit în Bolivia

Un nou virus mortal care se poate transmite de la om la om, descoperit în Bolivia

Un nou virus mortal care se poate transmite de la om la om, descoperit în Bolivia
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 20.11.2020

Un virus mortal care a apărut în Bolivia a putut trece de la om la om, potrivit anunțului făcut la reuniunea anuală a Societății Americane de Medicină Tropicală și igienă (ASTMH)

Virusul Chapare, care provoacă febră hemoragică, fusese detectat anterior doar la grupuri mici de pacienți, dar un focar recent a indicat mai mai multe cadre din serviciile de medicină de urgență care s-au infectat după contactul cu un pacient diagnosticat cu această boală. Anul trecut, cel puțin trei persoane au fost infectate în apropierea capitalei Boliviei, La Paz, dintre care două au murit.

„Munca noastră a confirmat faptul că un tânăr rezident, un medic de ambulanță și un gastroenterolog au contractat virusul după contacte cu pacienți infectați, iar două dintre aceste cadre medicale au murit ulterior”, a declarat la conferință Caitlin Cossaboom, epidemiolog la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). „Credem că multe fluide corporale pot transmite virusul”, a adăugat ea, potrivit IFL Science.

În urma descoperirii s-a făcut apel ca toți lucrătorii din domeniul sănătății care se confruntă cu cazuri suspecte de virus Chapare să aibă mare grijă pentru a evita expunerea la potențialii agenți de contaminare, inclusiv sânge, urină, salivă și material seminal. Mecanismul exact prin care boala trece de la o persoană la alta nu este încă cunoscut, însă se crede că saliva ar putea juca un rol în asta.

Un medic de ambulanță care a supraviețuit se crede că s-a infectat cu virusul Chapare de la un medic rezident infectat pe care l-au resuscitat pe drumul spre spital. Același rezident, care a murit în urma bolii, se crede că a contractat virusul ​​după ce a aspirat saliva de la un pacient infectat.

Totodată, au existat dovezi ale ARN-ului viral într-o probă de material seminal prelevată de la un supraviețuitor la 168 de zile după ce s-a infectat, ceea ce indică faptul că transmiterea sexuală este un alt mod în care virusul s-ar putea răspândi.

Arenavirusurile provoacă febră hemoragică

Chapare este un arenavirus, un grup de agenți patogeni care includ virusul Lassa și virusul Machupo, ambele provocând focare mortale în Africa de Vest și Bolivia. Aceste arenavirusuri provoacă febră hemoragică care generează pacienților complicații multiple ale organelor și sângerări. Această afecțiune se găsește și la pacienții cu Ebola și este greu de gestionat de cadrele medicale.

Sursa focarului Chapare din 2019 din Bolivia nu a fost încă confirmată, însă ARN viral a fost găsit la rozătoare aproape de casa primului pacient identificat. ARN-ul viral nu este suficient pentru a stabili rozătoarele ca sursă a virusului, dar oferă informații importante care ar putea ajuta la cercetările viitoare.

„Deși există încă multe necunoscute despre virusul Chapare, este lăudabil cât de repede a reușit această echipă să dezvolte un test de diagnostic, să confirme transmiterea de la om la om și să descopere dovezi preliminare ale virusului la rozătoare”, a declarat președintele ASTMH, Joel Breman , în timpul conferinței.

Vă recomandăm să citiți și:

20 cele mai rele epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au încheiat ele

Cum își amintește sistemul imunitar de virusuri: Celule T de memorie se formează mai devreme decât se credea anterior

Cercetătorii de la MIT încearcă să creeze masca încălzită care poate inactiva coronavirusurile

Noi virusuri, descoperite la lilieci și animale dintr-o grădină zoologică

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase