Home » D:News » Testele frecvente și rapide ar putea limita răspândirea COVID-19 în câteva săptămâni

Testele frecvente și rapide ar putea limita răspândirea COVID-19 în câteva săptămâni

Testele frecvente și rapide ar putea limita răspândirea COVID-19 în câteva săptămâni
Credit foto: Pixabay
Publicat: 24.11.2020

Realizarea testelor pe scară largă ar putea să ducă la identificare și eliminare eficientă a focarelor de infecție.

Testarea săptămânală a jumătate din populației cu teste COVID-19 ieftine și rapide, ar conduce la restrângerea semnificativă a gradului de infectare în câteva săptămâni, chiar dacă aceste teste sunt mai puțin sensibile decât testele clinice, potrivit unui nou studiu publicat astăzi de Universitatea din Colorado Cercetători Boulder și Universitatea Harvard, notează Medicalxpress.

O astfel de strategie ar putea duce la izolarea specifică a persoanelor infectate fără a închide restaurantele, barurile, magazinele și școlile, au spus autorii.

O abordare pragmatică

„Constatarea noastră de ansamblu este că, atunci când vine vorba de sănătatea publică, este mai bine să avem un test mai puțin sensibil cu rezultate obținute rapid decât unul mai sensibil cu rezultate pe care le obținem mult mai târziu”, explică autorul principal Daniel Larremore, profesor asistent de informatică la Universitatea Colorado Boulder.

„Mai degrabă decât să le spunem tuturor să rămână acasă, astfel încât să puteți fi siguri că o persoană bolnavă nu răspândește infecția, am putea pune în izolare doar persoanele contagioase, astfel încât toți ceilalți să își poată desfășura viața”, mai adaugă acesta.

Cercetătorii au analizat literatura disponibilă cu privire la modul în care încărcătura virală se acumulează în interiorul corpului în timpul infecției, când oamenii tind să simtă simptome și când devin contagioși. Apoi au folosit modelarea matematică pentru a prognoza impactul screening-ului cu diferite tipuri de teste pe trei scenarii ipotetice: la 10.000 de indivizi, într-un cadru de tip universitar de 20.000 de persoane și într-un oraș de 8,4 milioane.

„Această lucrare este una dintre primele care arată că ar trebui să ne îngrijorăm mai puțin cu privire la sensibilitatea testelor și, atunci când vine vorba de sănătatea publică, să acordăm prioritate frecvenței și rapidității obținerii rezultatelor”, a declarat co-autorul principal Roy Parker, director al Institutului BioFrontiers și un specialist al Howard Hughes Medical Institute.

Sensibilitatea testelor diferă

Oamenii de știință subliniază faptul că nivelurile de sensibilitate variază foarte mult între diferitele tipuri de teste. Testele antigenice necesită o încărcare virală relativ ridicată, de aproximativ 1.000 de ori mai mult decât virusul comparativ cu testul PCR, pentru a putea detecta o infecție.

Un alt test, cunoscut sub numele de lampă RT, amplificare izotermă mediată prin buclă de transcripție inversă, poate detecta de aproximativ 100 de ori mai multe urme de virus comparativ cu PCR. Testul PCR de referință necesită doar 5.000 până la 10.000 de copii ARN virale per mililitru de probă, ceea ce înseamnă că poate identifica virusul foarte devreme sau foarte târziu.

„Aceste teste rapide sunt teste de contagiozitate”, a declarat co-autorul dr. Michael Mina, profesor asistent de epidemiologie la Harvard. „Sunt extrem de eficiente în detectarea COVID-19 atunci când oamenii sunt contagioși”.

Sunt, de asemenea, accesibile, a adăugat el. Testele rapide pot costa chiar și un dolar bucata și pot da rezultate în 15 minute, în timp ce unele teste PCR pot avea nevoie de câteva zile, implicând costuri mult mai mari.

Citește și:

Îngrijorător, cercetătorii estimează că în realitate cazurile de COVID-19 ar putea fi de șase ori mai multe

În cât timp te-ai putea reinfecta cu COVID-19? Un studiu spune că este puțin probabil ca mai devreme de șase luni

Medici din Timișoara: Un antiviral folosit în formele de gripă severă ajută la eliminarea coronavirusului

OMS nu recomandă folosirea Remdesivir la pacienţii COVID-19

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase