Home » D:News » Premieră medicală în București: nasul unui pacient a fost reconstruit în antebrațul acestuia

Premieră medicală în București: nasul unui pacient a fost reconstruit în antebrațul acestuia

Premieră medicală în București: nasul unui pacient a fost reconstruit în antebrațul acestuia
Publicat: 09.12.2020

Nasul unui pacient a fost reconstruit în antebrațul acestuia cu ajutorul unei operații în premieră. Medicii români au folosit tegument și cartilaj de la coastele acestuia pe care l-au instalat sub pielea antebrațului. După patru luni nasul s-a dezvoltat și a fost mutat de pe antebraț pe față.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de specialiștii unei clinici medicale din București. Aceștia s-au confruntat cu cazul complicat al unui pacient care nu avea nas, urechi și păr din cauza unui accident. Medicii au decis să-i reconstruiască nasul utilizând tegument și cartilag chiar de la pacient. Mai mult, noul nas a fost ajutat să se dezvolte sub pielea de pe antebrațul pacientului și apoi a fost realizat transplantul.

Medicii au povestit pe Facebook că în urmă cu patru luni pacientul a fost operat pentru prima data, ocazie cu care s-a prefabricat un nas la nivelul antebrațului. Sub piele s-a plasat un schelet cartilaginos asemănator cu cel al unui nas. De la nivelul coastelor a fost recoltat cartilaj, care a fost sculptat și montat astfelîncât să reconstituie cât mai aproape de normal structura internă de susținere a unui nas. Tegumentul a fost și el rearanjat pentru a realiza o reconstrucție parțială a nărilor.

Patru luni pentru ca structura cartilaginoasă să se integreze vascular în țesuturi

Cele patru luni au fost necesare pentru ca structura cartilaginoasă să se integreze vascular în țesuturile de la nivelul antebrațului, astfel încât să poata fi recoltată în siguranță odată cu vasele de sânge din zonă. Structura care are forma unui nas pe antebraț, a fost recoltată din acea zonă, împreună cu o arteră și o venă și a fost transplantată pe față.

„Vasele de sânge de la nivelul antebrațului, artera și vena radială au fost legate (anastomozate) la nivelul arterei și venei faciale, pentru ca toată neostructura tisulară să supraviețuiască. Cartilajele noului nas au fost inserate la nivelul resturilor cartilaginoase existente, tegumentul a fost suturat la exterior, iar interiorul nărilor a fost reconstruit parțial cu pielea din lamboul prefabricat și parțial cu două mici grefe de piele. Operația a durat 8 ore, sperăm ca în urmatoarele 2 săptămâni, vasele reparate să rămână patente și noul nas să supraviețuiască fără probleme. Daca evoluția va fi cea pe care o așteptăm, în 2-3 luni vom putea intra în ultima parte a reconstrucției nasului – cea de finisare din punct de vedere estetic. Vor fi câteva operații scurte care vor conduce, sperăm, la un aspect destul de apropiat de normal”, a explicat pe Facebook Dragoș Zamfirescu, Doctor în Științe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică & Microchirurgie Reconstructivă.9

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase