Home » D:News » Primele concluzii ale FDA după evaluarea vaccinului împotriva COVID-19 de la Moderna

Primele concluzii ale FDA după evaluarea vaccinului împotriva COVID-19 de la Moderna

Primele concluzii ale FDA după evaluarea vaccinului împotriva COVID-19 de la Moderna
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 17.12.2020

Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA) a publicat prima evaluare a vaccinului anti-Covid de la Moderna. Acesta este primul pas către aprobarea acestui ser în Statele Unite.

FDA spune că, după ce a analizat rezultatele transmise de companie pentru mai mult de 30.000 de voluntari la faza a treia a testării, a ajuns la concluzia că vaccinul este sigur şi eficient.

La fel ca şi în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, decizia finală ar putea veni în 48 de ore de la publicarea acestui raport preliminar. Asta ar însemna ca joi să fie luată o decizie, iar vineri ar putea începe distribuţia vaccinului în Statele Unite.

Vaccinul de la Moderna este mai uşor de folosit

Infrastructura e pregătită, iar serul Moderna e mai uşor de folosit, se păstrează la minus 20 de grade, nu la minus 70.

Vaccinul Moderna este eficient în proporție de 94%. Dar în Statele Unite ar putea fi folosit pentru prima oară în masă, în afara studiilor clinice.

În Marea Britanie, serul Pfizer/BioNTech a dat reacţii adverse grave încă din prima zi, potrivit Mediafax.

Majoritatea efectelor adverse severe au apărut după a doua doză de vaccin

Evaluarea spune că majoritatea efectelor adverse severe au apărut după a doua doză de vaccin şi cele mai multe dintre ele au fost la pacienţii tineri, nu la cei de peste 65 de ani. Mărirea ganglionilor limfatici a fost cea mai frecventă reacţie severă. Au fost şi trei cazuri de paralizie facială temporară în timpul testelor clinice, dar nu s-a stabilit o legătură clară între apariţia acestora şi vaccin.

91% dintre participanţii la studiu au spus că i-a durut locul în care au fost vaccinaţi. Aproape 70% au fost obosiţi, pe 63% i-a durut capul şi aprope 60% au avut dureri musculare. Dar, potrivit mai multor mărturii ale unor oameni care au participat la studii, toate durerile au dispărut rapid după ce au luat un calmant.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase