Home » Știință » Avertizare: cei care știu că au alergii ar trebui să evite vaccinul Pfizer/BioNTech

Avertizare: cei care știu că au alergii ar trebui să evite vaccinul Pfizer/BioNTech

Avertizare: cei care știu că au alergii ar trebui să evite vaccinul Pfizer/BioNTech
Credit foto: Profimedia
Publicat: 10.12.2020

Oamenii care au un istoric semnificativ de alergii ar trebui să evite vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19.

Avertismentul a fost lansat de Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA), după ce doi britanici au raportat efecte secundare.

„Aşa cum este obişnuit în cazul noilor vaccinuri, MHRA a lansat acest avertisment ca o măsură de precauţie, pentru ca oamenii cu un istoric semnificativ de alergii să nu primească acest vaccin. Două persoane aflate în această situaţie au prezentat ieri efecte secundare. Ambele se recuperează”, a afirmat Stephen Powis, directorul Sistemului Naţional de Sănătate (NHS), citat de Reuters.

Cei care au avut reacție anafilactoidă la vaccinul Pfizer/BioNTech, angajați ai NHS

Cele două persoane care au experimentat aceste efecte adverse sunt angajați ai NHS și au fost vaccinați chiar în prima zi a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, care a debutat în 8 decembrie în Marea Britanie.

La scurt timp de la primirea primei doze a vaccinului BNT162b2, dezvoltat de Pfizer și BioNTech, cei doi, recunoscuți cu „un istoric semnificativ de reacții alergice”, au dezvoltat simptome de „reacție anafilactoidă”.

MHRA a precizat că avertismentul vizează persoanele care au avut reacții alergice „semnificative” la vaccinuri, medicamente, diverse substanțe și alimente. Ibuprofenul sau penicilina, precum și o serie de antibiotice, sunt în topul celor mai frecvente alergii la medicamente.

Dr. June Raine, directorul executiv al MHRA, a declarat însă că reacţia anafilactoidă nu se număra printre efectele secundare observate în timpul testelor. Aceasta a precizat că cele două cazuri sunt în curs de investigare.

Datele publizate de FDA despre vaccinul Pfizer/BionNtech arată cât de repede devine eficient și pentru cât timp

Marea Britanie a devenit marți prima țară care a început imunizarea populației împotriva COVID-19, după ce a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech, al cărei studiu clinic de faza III nu a fost publicat încă în nicio revistă științifică de specialitate.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) cel mai probabil că va aproba joi vaccinul Pfizer/BioNTech după ce recent a publicat un document care detaliază datele din studiul de fază III. Raportul de 53 de pagini arată în grafice și tabele că vaccinul funcționează bine în grupuri în care au fost luate în considerare sexul, vârsta și comorbiditățile.

Un grafic special care a produs un entuzisam mai mare arată că aproximativ la două săptămâni după injectarea primei doze, vaccinul este eficient și că protecția împotriva COVID-19 nu scade timp de cel puțin două luni. Eficacitatea pe termen lung va fi estimată pe măsură ce vor fi adunate mai multe date, notează IFL Science.

În studiile de fază III este cricial să se urmărească momentul în care oamenii se infectează cu boala, atât în ​​grupul de control, cât și în cohorta vaccinată. Cu aceste date, cercetătorii stabilesc eficacitatea vaccinului. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech (BNT162b2), eficacitatea este de 95%. Și, așa cum se poate vedea în graficul de mai jos, este o diferență uimitoare a numărului de cazuri între o populație vaccinată și una nevaccinată.

Credit foto: FDA/Pfizer/BioNTech

Totodată, datele publicate de FDA arată că cel mai frecvent efect secundar este durerea și roșeața, care durează timp de o săptămână de la injecție și care a fost experimentată de aproximativ 80 la sută dintre pacienții care au primit vaccinul BNT162b2. Un procent din totalul persoanelor vaccinate a descris efectul ca fiind sever.

Patru voluntari vaccinați au dezvoltat paralizia lui Bell

Raportul FDA privind vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech mai arată și că patru oameni care au fost vaccinați cu el au dezvoltat paralizia lui Bell, o formă de paralizie facială temporară care a durat între 10 și 21 de zile. Paralizia lui Bell a apărut la cei patru în 3, 9, 37 și respectiv 48 de zile de la vaccinarea împotriva COVID-19.

Deși FDA a afirmat că, cel mai probabil, nu a fost un efect secundar al vaccinului, a recomandat cadrelor medicale să monitorizeze atent persoanele pe care le vaccinează.

Cauza paraliziei lui Bell, care apare brusc și arată precum una dintre urmările accidentului vascular cerebral, nu a fost încă elucidată de oamenii de știință. În cele mai multe astfel de cazuri, o parte a feței paralizează și este mult mai jos decât cealaltă. Există situații, rare, în care această formă de paralizie afectează ambele părți ale feței. De cele mai multe ori, paralizia lui Bell trece de la sine.

Vă recomandăm să citiți și:

Cine vor fi primii români vaccinați împotriva COVID-19. Unde se va face vaccinarea. Propunerea autorităților: 13 milioane de români, vaccinați în 6 luni

Analiză: Primele vaccinuri împotriva COVID-19 şi „imunitatea de turmă”

Ce înseamnă, de fapt, dacă un vaccin împotriva COVID-19 trece de un studiu clinic aflat în faza a treia de testare

Specialiștii avertizează că nu ar trebui să ne așteptăm că viața va reveni brusc la normal după apariţia vaccinului împotriva COVID-19

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase