Home » D:News » De azi, în România, se folosesc 6 doze din fiecare flacon de vaccin COVID-19

De azi, în România, se folosesc 6 doze din fiecare flacon de vaccin COVID-19

De azi, în România, se folosesc 6 doze din fiecare flacon de vaccin COVID-19
Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 13.01.2021

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că de miercuri vor fi folosite câte șase doze de vaccin din fiecare flacon, în loc de cinci, după ce producedura a fost aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului.

„Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat variația de 6 doze, practic în cursul zilei am și primit notificare de la compania BioNTech/Pfizer. De mâine (miercuri n.r.) se reactualizează stocurile și în loc de cinci doze, cât este prevăzut pe flacon, vom vorbi de șase doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre cele 272 de doze pierdute până acum, acesta a spus că se înregistrează câte o doză pierdută în fiecare centru de vaccinare.

„Aproximativ o doză pe centru de vaccinare: depășiri ale condițiilor de stabilitate de temperatură, spargeri ale flacoanelor și au mai fost situații în care efectiv la sfârșitul programului nu s-au găsit persoane care să fie vaccinate, practic s-a irosit în medie o doză pe centru. Există această procedură, instrucțiunea e deja transmisă către centrele de vaccinare pentru a gestiona cât mai bine numărul dozelor și a reduce la minimum posibil, însă trebuie să acceptăm că acest minim nu se poate reduce la 0, încercăm să utilizăm la maxim toate dozele”, a spus Gheorghiță.

Acesta a precizat că astfel de pierderi sunt acceptate la nivel internațional, dar că în România autoritățile și-au propus ca pierderile să fie până în 0,5%.

Planuri pentru etapa a II-a de vaccinare: 40-45.000 de doze zilnic

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, susține că numărul de doze utilizate zilnic va crește din 20 ianuarie.

„După modelele pe care le-am avut în vedere împreună cu colegii de la INSP, modelarea epidemiologică, putem ajunge la 40-45.000 de doze administrate în fiecare zi, ceea ce nu reprezintă cazuri noi, nu reprezintă persoane, pentru că trebuie să luăm în calcul că din 20 ianuarie încep persoanele care își vor face în aceeași zi rapelul, la care se adaugă persoanele noi care vor fi la prima doză. Practic, numărul dozelor consummate în fiecare zi începând cu data de 20 ianuarie va fi mult mai mare. (…) Numărul de doze care aparent acum este excedentar va fi repede consumat, nu neapărat insuficient, pentru că ne dorim să avem o activitate cât se poate de continua în activitatea de vaccinare”, a declarat valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, calendarul de livrare a dozelor de vaccin prevede alocarea către România a circa 780.000 de doze în luna februarie și a 1,2 milioane în martie. La acestea se vor adăuga, în primul trimestru, alte 400.000 de doze de vaccin Moderna.

Câți angajați ai sistemului medical s-au vaccinat

Avem 125.000 de persoane vaccinate dintr-un număr de 160000 de angajați în sistemul medical, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, col. Valeriu Gheorghiță. El estimează că se vor vaccina 70-80% dintre angajații sistemului medical.

„Nu am să spun un procent de refuz, pentru că atunci când vorbim de numărul de persoane vaccinate, circa 125.190, din datele din ziua precedentă, vorbim de persoane care au fost eligibile pentru vaccinare, adică persoane care nu trecuseră prin infecție, care nu aveau contraindicații, care nu erau în izolare la domiciliu pentru că se aflau în cursul evoluției bolii. Pot să spun că avem 125.000 de persoane vaccinate dintr-un număr de 160000 de angajați în sistemul medical”, a spus Valeriu Gheorghiță, citat de Mediafax.

El a mai afirmat că procentul de persoane vaccinate din personalul medical va ajunge la 70-80%.

„Motivele pentru care nu ajungem la 100% se regăsesc explicate prin decizii personale care sunt influențate de mai mulți factori, nu neapărat de lipsa încrederii în vaccin”, conchide coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase