Home » Știință » Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech

Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech

Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 08.01.2021

Aproximativ o persoană din 100.000 care au primit vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech a suferit reacții alergice severe, au declarat oficialii medicali din SUA, adăugând că beneficiile imunizării depășesc cu mult riscurile privind vaccinarea.

Datele provin de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, care a documentat 21 de cazuri de anafilaxie după administrarea a 1.893.360 de vaccinuri între 14 și 23 decembrie 2020.

„Rata de cazuri de anafilaxie este de 11,1 la 1 milion de doze administrate”, a precizat Nancy Messonnier, oficial senior de la CDC.

Prin comparație, vaccinurile antigripale cauzează în jur de 1,3 cazuri de anafilaxie la fiecare milion de doze administrate, iar rata cazurilor de anafilaxie pentru vaccinul de la Pfizer este de aproximativ 10 ori mai mare.

Astfel de cazuri sunt „extrem de rare”

Messonnier a mai precizat că astfel de cazuri sunt „extrem de rare”, astfel că este în interesul oamenilor să se vaccineze, în special în cazul pandemiei de COVID-19 care reprezintă un pericol mult mai mare pentru sănătatea lor.

„Riscul de la îmbolnăvirea cu COVID-19 este încă mult mai ridicat decât cel al efectelor adverse severe de pe urma vaccinării. Din fericire, știm cum să tratăm anafilaxia și am luat măsuri pentru a ne asigura că personalul de la centrele de vaccinare a fost instruit cum să trateze reacția alergică”, a mai spus oficialul.

Cele 21 de cazuri au afectat oameni cu vârste cuprinse între 27 și 60 de ani, vârsta medie fiind de 40 de ani, iar toate cazurile în afară de două au fost tratate cu epinefrină (sau adrenalină).

Femeile au fost mai afectate de reacțiile alergice

19 dintre acele cazuri (90%) au afectat femei, iar timpul mediu de debut al simptomelor a fost de 13 minute, însă a variat între 2 și 150 de minute, potrivit Science Alert.

Patru pacienți (19%) au fost internați în spital, inclusiv trei care au avut nevoie de terapie intensivă, iar 17 (81%) au fost tratați la unitatea de primiri urgențe. Totodată, nu a fost înregistrat niciun deces.

Simptomele au inclus erupții cutanate, senzația de sufocare, inflamarea limbii, urticarie, dificultăți respiratorii, răgușeală, umflarea buzelor, senzație de greață și tuse seacă persistentă.

SUA și Uniunea Europeană au aprobat până acum două vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2, unul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, iar altul produs de Moderna. Ambele vaccinuri sunt produse cu tehnologia inovatoare mRNA (acid ribonucleic mesager) și autoritățile au atașat etichete similare pe ambele vaccinuri, prin care informează populația că persoanele care știu că au mai avut reacții alergice în trecut la vaccinuri să le evite.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Avertisment de la Pfizer asupra amânării administrării celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19

De ce şeful Pfizer încă nu s-a vaccinat? Explicațiile lui Albert Bourla

Vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer începe să ofere protecție după doar 10 zile

O femeie de 90 de ani, prima din lume vaccinată anti-COVID cu serul Pfizer/BioNtech, în afara unui studiu clinic

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase