Home » D:News » Pfizer România despre întârzieri ale dozelor de vaccin: Intensificăm operațiunile de fabricație

Pfizer România despre întârzieri ale dozelor de vaccin: Intensificăm operațiunile de fabricație

Redactia Descopera.ro 01.16.2021
Pfizer România despre întârzieri ale dozelor de vaccin: Intensificăm operațiunile de fabricație
Credit foto: Shutterstock

Pfizer România a transmis că intensifică operațiunile de fabricație pentru a crește disponibilitatea și producția dozelor de vaccin anti-COVID-19.

Pfizer a anunțat că depune eforturi pentru a furniza mai multe doze decât s-a prevăzut inițial anul acesta, cu un obiectiv nou declarat de 2 miliarde de doze în 2021.

„Pentru a realiza acest lucru, Pfizer intensifică operațiunile de fabricație pentru a crește disponibilitatea și producția dozelor”, anunță Pfizer România.

Potrivit companiei, modificările procesului și unităților de producție vor necesita aprobări de reglementare suplimentare, care ar putea avea impact pe transporturile din a doua parte a lunii ianuarie și începutul lunii februarie.

Ca parte a operațiunilor normale de creștere a productivității pentru a crește capacitatea de producție, trebuie să facem modificări procesului și unităților de producție care vor necesita aprobări de reglementare suplimentare. Deși acest lucru va avea un impact temporar asupra transporturilor din a doua parte a lunii ianuarie și până la începutul lunii februarie, va oferi totodată o creștere semnificativă a numărului dozelor disponibile pentru pacienți la sfârșitul lunii februarie și în martie”, transmite compania Pfizer.

Pfizer România arată că, în consecință, în viitorul apropiat, pot exista fluctuații ale comenzilor și programelor de expediere la unitatea de producție de la Puurs, tocmai pentru a permite rapid creșterea volumelor de producție.

Critici din partea mai multor țări din UE legat de ritmul distribuirii vaccinurilor anticoronavirus

Mai multe state din cadrul Uniunii Europene au criticat ritmul distribuirii vaccinurilor anticoronavirus, conform unor oficiali citaţi de agenţia Reuters, însă compania Pfizer a anunţat că aprovizionarea decurge conform planificării.

Potrivit unor oficiali de la Bruxelles, o treime dintre cele 27 de state membre UE au semnalat că nu au doze suficiente de vaccin. De asemenea, există nemulţumiri şi privind viitoarele etape de aprovizionare.

Printre ţările nemulţumite se numără Belgia, Italia şi Lituania. „Compania care produce vaccinuri ne-a transmis că sunt reduceri în aprovizionare la nivelul UE”, a declarat Vytautas Beniusis, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Lituania.

„Distribuirea vaccinurilor decurge conform programului convenit”, a comunicat compania Pfizer, subliniind că nu există probleme, dar explicând că etapele de furnizare sunt „aspiraţionale”.

Contracte pentru furnizarea a până la 600 de milioane de doze  în UE

Companiile BioNTech şi Pfizer au două contracte cu Uniunea Europeană, pentru furnizarea a până la 600 de milioane de doze anul acesta. Au stabilit să furnizeze 75 de milioane de doze în trimestrul al doilea din 2021 şi restul ulterior. Nu este clar câte doze ar trebui alocate în primul trimestru.

Compania Moderna trebuie să furnizeze zece milioane de doze până la sfârşitul lunii martie şi câte 35 de milioane de doze în trimestrele doi şi trei. Alte 80 de milioane de doze ar urma să fie furnizate anul acesta.

Pfizer a anunțat reducerea temporară a livrărilor de vaccin împotriva COVID-19

Pfizer reduce temporar livrările de vaccin împotriva COVID-19 în Europa în timp ce își îmbunătățește capacitatea de producție, au declarat vineri compania și Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI).

„Am primit acest mesaj astăzi cu puțin înainte de ora 10:00 (09:00 GMT). Ne așteptam la 43.875 de doze de vaccin de la Pfizer în săptămâna a treia (săptămâna viitoare). Acum se pare că vom primi 36.075 de doze ”, a arătat FHI într-un comunicat.

Reducerea livrărilor vine în condițiile în care Pfizer limitează producția, astfel încât să își poată îmbunătăți capacitatea de producție la 2 miliarde de doze de vaccin pe an de la 1,3 miliarde în prezent, a susținut FHI.

„Această reducere temporară va afecta toate țările europene”, arată FHI: „Deocamdată nu este clar cât timp va dura până când Pfizer va ajunge la capacitatea maximă de producție din nou”.

Pfizer a susținut că a trebuit să facă modificări procesului care vor necesita aprobări suplimentare, transmite Mediafax.

„Deși acest lucru va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârșitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, va oferi o creștere semnificativă a dozelor disponibile pentru pacienți la sfârșitul lunii februarie și martie”, a arătat Pfizer într-un comunicat, conform Reuters.

Norvegia primește vaccinuri prin Suedia

Norvegia are acces la vaccinuri datorită Suediei, membru UE care va cumpăra mai mult decât are nevoie și va vinde Norvegiei.

Institutul Norvegian de Sănătate Publică a adăugat că nu vor fi întârzieri în implementarea vaccinurilor, deoarece și-a făcut rezerve de când au început livrările.

Multe țări din UE declară că primesc cantități mai mici de vaccinuri COVID-19 decât se așteptau și s-au plâns de incertitudinea livrărilor viitoare, au declarat oficiali ai UE pentru Reuters.