Home » D:News » Expoziție dedicată Mareșalului Constantin Prezan, erou al Primului Război Mondial

Expoziție dedicată Mareșalului Constantin Prezan, erou al Primului Război Mondial

Expoziție dedicată Mareșalului Constantin Prezan, erou al Primului Război Mondial
Publicat: 27.01.2021

O expoziție organizată cu ocazia celebrării a 160 de ani de la nașterea mareșalului Constantin Prezan s-a deschis astăzi la sediul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare”din Vaslui.

Personalitate marcantă a istoriei poporului român, erou al Primului Război Mondial, mareșalul Constantin Prezan face parte din galeria marilor oameni de stat care au contribuit la înfăptuirea și menținerea actului Unirii de la 1 decembrie 1918.

Expoziția este organizată ca urmare a parteneriatului între Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, alături de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași.

Piese deosebit de valoroase

În cadrul expoziției au fost incluse șapte piese deosebit de valoroase din patrimoniul MNIR, care i-au aparținut mareșalului Constantin Prezanꓽ chipiul și epoleții de general de divizie, o centură de ceremonie, precum și distincțiile pe care acesta le-a primit pentru faptele extraordinare săvârșite în timpul Primului Război Mondial și pentru contribuția semnificativă la Marea Unire din 1918. Dintre acestea, amintim Ordinul Militar Mihai Viteazul, clasa I-a, (cea mai înaltă distincție militară de război a României), Ordinul Ferdinand I și Ordinul Casei Ernestine, în grad de comandor, precum și Ordinul Sfânta Ana, clasa a III-a cu spade.

Proiectul expozițional este organizat de prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și de Anca Iuliana Iordachi, muzeograf în cadrul aceleiași instituții.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase