Home » Istorie » Alexandru Averescu şi Constantin Prezan, mareşalii României Mari

Alexandru Averescu şi Constantin Prezan, mareşalii României Mari

Publicat: 04.09.2018
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează joi, 6 septembrie 2018, începând cu ora 16:00, deschiderea expoziţiei „Averescu şi Prezan. Mareşalii României Mari”.

Vernisajul, ce va avea loc la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, Bucureşti, se va desfăşura în prezenţa Olgăi Macarie, nepoata mareşalului Constantin Prezan, a generalui-locotenent dr. Grigore Stamate, autor al trilogiei despre Mareşalul Constantin Prezan, a colonelului prof. univ. dr. Petre Otu, istoric militar şi autor al cărţii „Mareşalul Alexandru Averescu. Militarul, omul politic, legenda”, şi a părintelui dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, care au colaborat la organizarea expoziţiei, se arată într-un comunicat remis Descopera.ro.

În anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri, expoziţia reprezintă un omagiu adus celor doi ofiţeri de carieră care au reuşit să se remarce nu doar prin abilităţile lor de comandă, prin spiritul cazon, dar şi prin calităţile lor umane. Două cadre militare care au avut propriile destine legate de evoluţia şi gloria Armatei Române şi implicit, de edificarea statului român modern, doi ofiţeri care prin sacrificiile, verticalitatea şi patriotismul de care au dat dovadă şi-au demonstrat nu doar priceperea în arta militară, ci s-au ridicat la înălţimea marilor momente ale istoriei neamului românesc pe care le-au trăit şi împlinit.

Totodată, expoziţia marchează 75 de ani de la încetarea din viaţă a mareşalului Constantin Prezan (27 august 1943) şi opt decenii de la cea a mareşalului Alexandru Averescu (3 octombrie 1938), două personalităţi situate la loc de frunte în pleiada marilor bărbaţi de stat participanţi la acţiunile militare ale României în Primul Război Mondial, şi vectori care au asigurat victoria Armatei Române în clipe de mare cumpănă. Exponenţi ai unei elite militare autentice, aceste două caractere puternice au cunoscut şi momente în care s-au aflat pe poziţii divergente, fiecare motivat de voinţa fermă de a obţine calitatea de ,,primus inter pares’’ şi de a-şi demonstra abilităţile de comandă. Însă aceste valenţe antagonice au fost reduse şi înlăturate de dragostea pentru ţară şi simţul datoriei, de dorinţa de înfăptuire a unui ideal comun şi de a obţine biruinţa Armatei Române. Dincolo de unele ambiţii personale, idealuri şi resentimente, cei doi mareşali rămân consacraţi în mentalul colectiv al poporului român ca două formidabile exemple de patriotism şi ilustre figuri istorice, înconjurate de o aură aproape mitologică.

Realizarea expoziţiei a fost posibilă datorită sprijinului oferit de către Olga Macarie şi a lui Daniel-Cosmin Obreja, care au contribuit cu obiecte şi imagini de o valoare istorică şi sentimentală aparte, reuşindu-se astfel o completare armonioasă a pieselor care provin din colecţiile muzeului. De o importanţă deosebită sunt albumele cu fotografii de familie, cărţile de bibliotecă şi darurile primite de Constantin Prezan în timpul vizitei de protocol realizate în Imperiul Ţarist, în anul 1896, cu ocazia ceremoniei de încoronare a ţarului Nicolae al II-lea Romanov, mărturii din trecut care au fost păstrate cu grijă şi dragoste, timp de mai multe generaţii, de familia mareşalului. De asemenea, pot fi admirate piese de uniformă, distincţii militare, bunuri personale şi obiecte care sunt asociate cu activităţile celor doi prestigioşi comandanţi militari.

La distanţă de un secol de la realizarea Marii Uniri, personalităţile mareşalilor Alexandru Averescu şi Constantin Prezan sunt cuprinse în galeria oamenilor iluştri, alături de figurile emblematice ale României şi exemplele de glorie ale eroilor Armatei Române, care au oferit, cu atât de multă generozitate, energia şi vitalitatea lor pentru împlinirea unui ideal secular.

Expoziţia este deschisă în perioada 6 septembrie – 1 octombrie 2018, şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase