Home » D:News » Adunarea resturilor de vaccin COVID-19 din mai multe flacoane este contraindicată

Adunarea resturilor de vaccin COVID-19 din mai multe flacoane este contraindicată

Adunarea resturilor de vaccin COVID-19 din mai multe flacoane este contraindicată
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 03.03.2021

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, susține că nu le poate recomanda cadrelor medicale implicate în campania de vaccinare să utilizeze resturile rămase în flacoane. Este contraindicat să amesteci dozele, precizează Gheorghiță.

Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță au apărut după ce mai mulți medici au dezvăluit faptul că în fiecare flacon rămâne o cantitate mică de vaccin care ar putea fi folosită. Concret, cu serul rămas în 80 de flacoane s-ar putea face 40 de doze suplimentare.

Varianta nu este recomandată de specialiști deoarece prin amestecul de vaccin nu pot fi urmărite loturile în cazul unor reacții adverse.

„Am văzut și eu această ipoteză. Este total contraindicat să adunăm resturi de vaccin din flacoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Specialiștii au mai explicat că producătorii de vaccinuri pun o cantitate mai mare în fiecare flacon pentru că apar pierderi în timpul utilizării.

Valeriu Gheorghiță, despre aruncarea la gunoi a 18 doze de vaccin: Nu e o tragedie

Nu este o tragedie ce s-a întâmplat la Arad, unde au fost aruncate la gunoi 18 doze de vaccin antiCovid, însă trebuie să se anticipeze unde există o vulnerabilitate și luate măsuri să nu se mai întâmple, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Acest lucru l-am aflat și noi. Sunt 18 doze, trei flacoane care au fost dintr-o eroare aruncate. Este o situație care, din punct de vedere practic, din păcate se întâmplă. Nu e o tragedie. Important e să înțelegem și să corectăm aceste lucruri pe viitor, să anticipăm unde există o vulnerabilitate și să luăm măsuri să nu se mai întâmple”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit ISU Arad, marți, în jurul orei 12.00 șeful centrului de vaccinare din Ineu a informat CJCCI Arad că luni seara nu a mai găsit trei flacoane, respectiv 18 doze de vaccin Pfizer.

„Există suspiciunea că din greșeală le-a aruncat la gunoi cu ambalajul din carton”, potrivit sursei citate.

Flacoanele nu au putut fi găsite deoarece gunoiul a fost ridicat si transportat la stația de sortare de la Mocrea.

Direcția de Sănătate Publică a dispus verificări la centrul de vaccinare din Ineu.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase