Home » D:News » Poate vaccinul AstraZeneca să aibă efecte adverse mai severe decât Pfizer și Moderna?

Poate vaccinul AstraZeneca să aibă efecte adverse mai severe decât Pfizer și Moderna?

Poate vaccinul AstraZeneca să aibă efecte adverse mai severe decât Pfizer și Moderna?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 10.03.2021

Vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe decât vaccinurile împotriva coronavirus de la  Pfizer și Moderna? Răspunsul vine de la profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș.

„Nu. Efectele adverse relativ comune sunt: una din 10 persoane poate să dezvolte dureri la locul injectării, dureri articulare, durere de cap, febră până la 38 de grade, diaree, greață, vărsături. Aceste reacții durează 24 – 48 de ore”, a spus Răzvan Cherecheș.

Apoi, una din 100 de persoane poate să dezvolte roșeață sau umflătură la locul injectării.

1 din 100.000 de persoane poate să dezvolte reacții alergice

Una din 1.000 de persoane poate să dezvolte lipsa apetitului, amețeală, transpirație, ușoare umflături ale ganglionilor de la subsuoara mâinii în care a fost injectată, potrivit Mediafax.

„Aici apare o diferență față de vaccinul Pfizer, care poate să dea insomnie”, adaugă profesorul de sănătate publică.

Una din 100.000 de persoane poate să dezvolte reacții alergice, acesta fiind cel mai serios efect advers al vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca identificat până în acest moment, conform lui Cherecheș: „Efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe decât efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase