Home » D:News » Ce cred femeile cu permis de conducere despre discriminarea la volan

Ce cred femeile cu permis de conducere despre discriminarea la volan

Ce cred femeile cu permis de conducere despre discriminarea la volan
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 12.03.2021

Femeile șofer petrec mai puţin timp la volan decât alţi membri ai familiei, iar o femeie din consideră că atitudinile discriminatorii împotriva femeilor la volan s-au ameliorat în ultimii 10 ani, relevă un sondaj realizat în cadrul campaniei de s de siguranţă rutieră „Cu stil, în trafic”.

La sondaj au participat aproape 3.000 de respondenţi, dintre care peste 2.700 de şoferi. Dintre aceştia, 32% sunt femei, iar 68% bărbaţi.

Deşi numărul femeilor cu permis de conducere este în creştere, numărul acestora este încă mai mic comparativ cu cel al bărbaţilor, iar în multe cazuri femeile aflate în spatele volanului sunt primele care au făcut acest pas din rândul familiilor lor. 4 din 10 (37%) respondente care au participat la sondaj au declarat că sunt primele femei din familia lor apropiată care au carnet de conducere, iar în cazul a 39% dintre participante, una sau mai multe rude de gradul 1 (mamă/ soră/ fiică) au avut/ luat carnet de conducere înaintea lor.

43% dintre şoferiţe au declarat că mai mulţi membri ai familiei au carnet de conducere

În ceea ce priveşte situaţia în rândul membrilor familiei alături de care acestea locuiesc în prezent, 43% dintre şoferiţe au declarat că mai mulţi membri ai familiei au carnet de conducere, iar 34% au precizat că doar un alt membru al familiei, de gen masculin, are carnet de conducere. 19% dintre femeile şofer au declarat că sunt singura persoană care are permis de conducere din rândul membrilor familiei alături de care locuiesc.

Situaţia este similară în cazul bărbaţilor care au participat la sondaj. 42% dintre ei au declarat că mai mulţi membri ai familiei alături de care locuiesc au carnet de conducere, iar în cazul a 19% din ei, un alt membru al familiei, de gen feminin, are carnet de conducere. 22% dintre bărbaţii şoferi care au participat la sondaj au declarat că sunt singura persoană care are permis de conducere dintre membrii familiei alături de care locuieşte.

Jumătate dintre şoferiţe estimează că, în total, conduc mai puţin

Faţă de ceilalţi membri ai familiei care au permis de conducere, jumătate dintre şoferiţe estimează că, în total, conduc mai puţin: 31% conduc ceva mai puţin, iar 19% conduc mult mai puţin. 25% conduc la fel de mult ca alţi membri ai familiei, iar restul de 25% apreciază că, în total, conduc mai mult decât ceilalţi membri ai familiei care au carnet: 15%, cu mult mai mult, iar 11%, ceva mai mult, potrivit Mediafax.

Diferenţele între genuri devin şi mai vizibile atunci când vine vorba de condusul la drum lung. Dacă doar 25% dintre şoferiţe au declarat că ele sunt cele care conduc la drum lung, în cazul bărbaţilor, 71% au declarat că ei se urcă de obicei la volan în această situaţie. 42% dintre femeile şofer declară că la drum lung conduce altcineva din familie, de gen masculin, iar 29% împart timpul la volan cu unul sau mai mulţi membri ai familiei. Prin comparaţie, doar 17% dintre bărbaţi împart timpul la volan cu unul sau mai mulţi membri ai familiei când vine vorba de un drum lung.

58% dintre şoferiţe consideră că genul nu influenţează abilităţile

În ceea ce priveşte condusul în localitate, 63% dintre şoferiţe au declarat că, de obicei, conduc ele, însă procentul lor este mai mic decât al bărbaţilor – în cazul şoferilor, 83% au declarat că de obicei conduc ei în localitate. De asemenea, 17% dintre şoferiţe au declarat că, de obicei, în localitate conduce un alt membru al famiiei, de gen masculin, iar aproape 20% împart timpul de condus cu unul sau mai mulţi membri ai familiei. În cazul bărbaţilor, 14% împart timpul de condus din oraş cu unul sau mai mulţi membri ai familiei.

58% dintre şoferiţe consideră că genul nu influenţează abilităţile de şofat, atunci când sunt comparaţi conducători auto cu acelaşi nivel de experienţă de condus, în timp ce 23% dintre ele consideră că genul influenţează aceste abilităţi într-o oarecare măsură, iar 12%, într-o mică măsură. Prin comparaţie, doar 33% dintre şoferii de gen masculin consideră că genul nu influenţează abilităţile de şofat, în timp ce 34% dintre ei consideră că abilităţile de condus sunt influenţate de gen într-o oarecare măsură, iar 16% – într-o mare măsură.

Bărbaţii sunt şoferi mai agresivi decât femeile

Atunci când vine vorba de agresivitatea la volan, ambele genuri sunt de acord că… bărbaţii sunt şoferi mai agresivi decât femeile. Astfel, la întrebarea „În opinia ta, în ce măsură genul şoferului (feminin/ masculin) are impact asupra agresivităţii la volan (comparând şoferi cu acelaşi nivel de experienţă de condus)?”, 52% dintre femei şi, în paralel, 58% dintre bărbaţi au declarat că bărbaţii sunt şoferi mai agresivi decât femeile într-o mare măsură. Doar 29% dintre femei şi 23% dintre bărbaţi sunt de părere că nu există diferenţe de gen în ceea ce priveşte agresivitatea.

La întrebarea „În opinia ta, în ce măsură genul şoferului (feminin/ masculin) are impact asupra nerespectării regulilor de circulaţie (comparând şoferi cu acelaşi nivel de experienţă de condus)?”, 50% dintre femei şi 48% dintre bărbaţi sunt de părere că nu există diferenţe de gen în ceea ce priveşte acest aspect, iar 46% dintre femei, respectiv 41% dintre bărbaţi consideră că bărbaţii tind într-o mai mare măsură să nu respecte regulile de circulaţie.

Mesaje care prezintă inabilitatea de şofat a femeilor

Întrebaţi cât de des văd sau aud mesaje care prezintă inabilitatea de şofat a femeilor (ex. de tipul „femeile nu sunt şoferi buni”/ „femeile nu ştiu să parcheze”): 32% dintre femei, respectiv 20% dintre bărbaţi au declarat că zilnic, 43% dintre femei şi 50% dintre bărbaţi – de câteva ori pe lună, iar 20% dintre femei, respectiv 23% dintre bărbaţi – de câteva ori pe an.

63% dintre şoferiţe consideră că astfel de mesaje sunt promovate cu preponderenţă de bărbaţi, iar 36% consideră că sunt promovate sau transmise la fel şi de bărbaţi, şi de femei. Prin comparaţie, 50% dintre şoferii de gen masculin consideră că acestea sunt promovate şi transmise la fel şi de bărbaţi, şi de femei în egală măsură, iar 49% consideră că sunt promovate sau transmise cu preponderenţă de bărbaţi.

O ameliorare a acestor atitudini faţă de acum 10 ani

Întrebate dacă apreciază că există, în momentul de faţă, o reducere sau ameliorare a atitudinilor de discriminare a femeilor şoferi, pe baza genului acestora (atitudini care accentuează inabilitatea femeilor de a conduce, transmise prin glume, comentarii şi/sau gesturi în trafic), 25% (1 din 4 femei) au perceput o ameliorare a acestor atitudini faţă de acum 10 ani (20% – ameliorare uşoară, 5% – ameliorare semnificativă), 23% subliniază că atitudinile sunt la fel ca acum 10 ani. Cu toate acestea, aproape 1 din 5 femei şofer (17%) a remarcat, din contră, o accentuare a atitudinilor negative faţă de acum. 36% dintre respondente au declarat că nu ştiu sau nu pot aprecia acest aspect.

Prin comparaţie, 38% şoferii bărbaţi care au luat parte la sondaj au remarcat o ameliorare a acestor atitudini faţă de acum 10 ani (26% – ameliorare uşoară, 12% – ameliorare semmnificativă), 18% consideră că atitudinile sunt la fel cu cele de acum 10 ani, iar aproape 10% consideră că există o accentuare a acestor atitudini negative. 35% dintre bărbaţi au declarat că nu ştiu sau nu pot aprecia acest aspect.

Te-ai simțit vreodată în pericol în trafic?

La întrebarea „Te-ai simţit vreodată în pericol fizic în trafic”, 19% dintre şoferiţe, respectiv 14% dintre şoferi au declarat că nu au experimentat niciodată acest sentiment. Cu toate acestea, 43% dintre femei şi 35% dintre bărbaţi s-au simţit în pericol fizic o dată sau de două ori de când au carnet, iar 26% dintre femei, respectiv 27% dintre bărbaţi – de câteva ori în ultimul an.

Însă, dacă 8% dintre femeile şofer se simt în pericol fizic în trafic destul de des, aproape în fiecare săptămână, în cazul bărbaţilor, acest procent ajunge la 19%. 4% dintre femei şi 5% dintre bărbaţi se simt în pericol fizic în trafic de fiecare dată când conduc.

În total, 2.960 de respondenţi au participat la sondajul online desfăşurat în perioada 25 februarie – 5 martie 2021 în cadrul campaniei „Cu stil, în trafic”, dintre care 2.730 de şoferi – 32% femei şi 68% bărbaţi. 53% dintre participanţi au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, 16%, între 26 şi 34 de ani, iar 22% – între 35 şi 55 de ani.

54% dintre femeile şofer care au participat la sondaj conduc zilnic, iar 29%, de câteva ori pe săptămână. Dintre şoferii de gen masculin care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, iar 23%, de câteva ori pe săptămână.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cât promite Melinda Gates că va dona pentru cauza femeilor?
Cât promite Melinda Gates că va dona pentru cauza femeilor?
Tomas de Torquemada, șeful inchizitorilor. Biserica Catolică în secolul al XIV-lea: O Decizie Crucială pentru Credincioși
Tomas de Torquemada, șeful inchizitorilor. Biserica Catolică în secolul al XIV-lea: O Decizie Crucială pentru Credincioși
Un circuit unic în creierul uman are legătură cu indicele de masă corporală
Un circuit unic în creierul uman are legătură cu indicele de masă corporală
Alertă de furtuni geomagnetice și aurore pentru vineri, 31 mai și sâmbătă, 1 iunie
Alertă de furtuni geomagnetice și aurore pentru vineri, 31 mai și sâmbătă, 1 iunie
Un studiu uluitor dezvăluie că ciorile pot număra cu voce tare
Un studiu uluitor dezvăluie că ciorile pot număra cu voce tare
Un bărbat s-a „trezit” cu 3 schelete de mamut în pivniță
Un bărbat s-a „trezit” cu 3 schelete de mamut în pivniță
Patrick Swayze, o fantomă iubită care a dansat seducător de „murdar”. „Un lucru pe care nu am de gând să îl fac este să urmăresc să rămân în viață”
Patrick Swayze, o fantomă iubită care a dansat seducător de „murdar”. „Un lucru pe care nu am de gând să îl fac ...
Efectele caniculei asupra nașterilor, dezvăluite într-un studiu ce a durat 25 de ani
Efectele caniculei asupra nașterilor, dezvăluite într-un studiu ce a durat 25 de ani
Nopțile din iunie în care vom vedea din nou aurore în România
Nopțile din iunie în care vom vedea din nou aurore în România
(P) O centrală de detecție incendiu „descoperă” pericolul la timp, înaintea ta!
(P) O centrală de detecție incendiu „descoperă” pericolul la timp, înaintea ta!
Test de cultură generală. De ce apar cicadele o dată la 17 ani?
Test de cultură generală. De ce apar cicadele o dată la 17 ani?
Aliniere rară de 6 planete pe cerul Pământului! Cum să vezi „parada cosmică”?
Aliniere rară de 6 planete pe cerul Pământului! Cum să vezi „parada cosmică”?
Fenomen observat din spațiu! Râurile din Alaska au devenit portocalii
Fenomen observat din spațiu! Râurile din Alaska au devenit portocalii
Ce amendă riscă oamenii care iau pietre și scoici de pe o plajă din Anglia?
Ce amendă riscă oamenii care iau pietre și scoici de pe o plajă din Anglia?
Coreea de Nord a lansat peste 150 de baloane cu gunoaie în Sud
Coreea de Nord a lansat peste 150 de baloane cu gunoaie în Sud
79 de ani de la procesul „ziariştilor fascişti, vinovaţi de dezastrul ţării”. Cum îi şantaja pe politicieni Pamfil Şeicaru
79 de ani de la procesul „ziariştilor fascişti, vinovaţi de dezastrul ţării”. Cum îi şantaja pe politicieni Pamfil ...
Tinerii din România, pe primul loc în Europa la abandonarea educației după 18 ani
Tinerii din România, pe primul loc în Europa la abandonarea educației după 18 ani
Volkswagen a anunțat o mașină electrică de 20.000 de euro pentru 2027
Volkswagen a anunțat o mașină electrică de 20.000 de euro pentru 2027