Home » D:News » Cercetători din Cluj au lansat o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor

Cercetători din Cluj au lansat o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor

Cercetători din Cluj au lansat o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 15.03.2021

Cercetătorii de la Facultatea de Georgrafie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj au descoperit o metodă inedită de măsurare a veniturilor locale utilizând imagini din satelit ale iluminatului pe timp de noapte.

Potrivit unui comunicat al UBB, studiul cercetătorilor clujeni a fost publicat în jurnalul academic Remote Sensing.

„Articolul propune o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor locale, reprezentată de utilizarea imaginilor satelitare ce urmăresc colectarea datelor privind iluminarea nocturnă. Astfel, echipa de cercetare a devenit primul grup care a realizat aceste calcule în România și primul grup din lume care a estimat prin această metodă veniturile la nivel local”, se arată în comunicat.

Studiul și-a propus estimarea venitului pe cap de locuitor cu ajutorul unui model de învățare automată pentru 46 de orașe cu peste 50.000 de locuitori, bazat pe imaginile satelitare, pentru anul 2018.

Ce instrument au dezvoltat cercetătorii din Cluj

„Pentru automatizarea calculului, a fost dezvoltat un nou instrument numit EO-Incity (Earth Observation – Income city). Un indicator numit sum of lights (SOL) a fost extras prin intermediul instrumentului EO-Incity și datele privind veniturile populației au fost integrate într-un algoritm pentru a calcula o ecuație de transfer și eroarea medie. Rezultatele obținute au fost ulterior reintegrate și utilizate pentru estimarea valorii veniturilor la nivel local. Analizele de regresie au evidențiat o relație stabilă și puternică între SOL și venituri pentru orașele analizate. Instrumentul EO-Incity și modelul de învățare automată s-au dovedit a fi eficiente în estimarea în timp real a veniturilor la nivel local”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții UBB susțin că aceste rezultate sunt foarte utile în condițiile în care în România veniturile sunt calculate doar la nivel național și, indirect, cu o întârziere de doi ani, la nivel regional și județean.

Metoda propusă permite calculul veniturilor locale în timp real, ceea ce va permite efectuarea unor analize obiective și fundamentate empiric în vederea realizării strategiilor și politicilor de dezvoltare economică.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase