Home » D:News » Şapte ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, evidenţiază rolul important al energiei nucleare

Şapte ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, evidenţiază rolul important al energiei nucleare

Şapte ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, evidenţiază rolul important al energiei nucleare
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 27.03.2021

Şapte ţări din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care evidenţiază rolul important al energiei nucleare, contestat de Germania şi Austria, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

„Este un apel de urgenţă pentru a asigura reguli mai echitabile pentru energia nucleară, în Uniunea Europeană, fără a o exclude din politicile şi avantajele climatice şi energetice”, afirmă, în scrisoare, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierii din România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia. Scrisoarea are data de 19 martie, dar a fost publicată joi de Guvernul Poloniei.

Apelul intervine în contextul dezbaterilor de la Bruxelles privind o nouă „taxonomie” ecologică europeană, prin care ar urma să fie condiţionat accesul la finanţări şi investiţii în următorii ani.

Statele membre ale Uniunii Europene au viziuni diferite asupra energiei atomice

Semnatarii scrisorii cer ca „politicile energetice şi climatice europene să susţină toate modalităţile în sensul neutralităţii climatice, în virtutea principiului neutralităţii tehnologice”, evidenţiind „contribuţia indispensabilă a energiei nucleare în combaterea schimbărilor climatice”.

Statele membre ale Uniunii Europene au viziuni diferite asupra rolului energiei atomice în viitor. Unele ţări sunt favorabile includerii energiei nucleare în programul ecologic, în contextul avantajelor climatice pe care le oferă, respectiv emisiilor reduse de dioxid de carbon. Alte ţări, precum Germania şi Austria, se opun. Germania a decis renunţarea la energia nucleară după catastrofa produsă la centrala atomică de la Fukushima (Japonia) în 2011. Berlinul se opune finanţărilor europene pentru energia nucleară, potrivit Mediafax.

Franţa obţine 70% din electricitate din energie atomică

Polonia şi Cehia vor să utilizeze energie atomică pentru a limita industria axată pe cărbune.

Franţa obţine 70% din electricitate din energie atomică, dar vrea reducerea dependenţei la 50% până în 2035. „Viitorul nostru energetic şi ecologic trece prin tehnologia nucleară”, a afirmat preşedintele Emmanuel Macron, deşi Administraţia de la Paris nu a decis încă dacă va aproba construirea de noi reactoare atomice.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase