Home » D:News » Medicul Gheorghiță nu exclude reluarea vaccinării în 2022: orice se poate avea în vedere

Medicul Gheorghiță nu exclude reluarea vaccinării în 2022: orice se poate avea în vedere

Medicul Gheorghiță nu exclude reluarea vaccinării în 2022: orice se poate avea în vedere
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 28.04.2021

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, susține că în cazul în care nu se va obține imunitatea de grup, campania de vaccinare ar putea fi prelungită. El mai spune că vaccinarea oferă o protecție mai bună decât imunizarea pe cale naturală.

Orice este posibil, a declarat Valeriu Gheorghiță când a fost întrebat despre posibilitatea reluării campaniei de vaccinare în anii următori.

Cu siguranță dacă nu ne vaccinăm suficienți nu vom putea atinge acea imunitate de grup. În ceea ce privește posibilitatea de extindere a campaniilor de vaccinare pe o perioadă mai mare de timp, sigur că orice se poate avea în vedere tocmai pentru a asigura sănătatea oamenilor, dar eu sper ca în final toți să conștientizăm importanța acestui moment. Este timpul pentru solidaritate reală, nu doar declarativă, în așa fel încât să putem să revenim la normalitate. Oricum am vrea să privim lucrurile, singura cale prin care putem să ajungem la acel obiectiv este prin vaccinare. Altfel toate măsurile restrictive nu fac decât să țină sub control evoluția unei boli, dar vei avea aceeași masă populațională expusă, adică atunci când sunt ridicate restricțiile oamenii se pot îmbolnăvi iarăși. Imunizarea se întâmplă doar prin vaccinare”, a explicat medicul Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai spus că studiile arată că vaccinul oferă o apărare mai bună în fața virusului decât imunizarea pe cale naturală.

„Vorbim despre imunizare durabilă. Sunt tot mai multe studii care arată că există diferențe notabile între răspunsul imun după vaccinare și după boală. După vaccinare apar anticorpi dirijați contra proteinei spike care se lipește de receptori. Acest lucru nu se întâmplă la boala naturală. Adică nivelul de protecție pe care îl obținem este mult mai bun decât boala naturală”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Declarațiile au fost făcute marți în timpul unei conferințe de presă.

Nu există o decizie privind a treia doză de vaccin

Primii români vaccinați trec în curând peste cele 6 luni cât se spune că protejează vaccinurile anti-COVID. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că nu sunt date despre o eventuală revaccinare a acestora, mai ales că protecția ar putea fi mult mai mare de 6 luni.

Întrebat, marți, când vor fi revaccinați românii care au primit serul printre primii, în condițiile în care în acest moment se vorbește de o protecție de șase luni, Valeriu Gheorghiță a răspuns că nu există o decizie stabilită la nivel de experți în ce privește necesitatea celei de-a treia doze.

„Este o analiză care se efectuează în acest moment. Este important să avem datele de siguranță, datele de imunogenitate și de tolerabilitate pentru cea de-a treia doză, iar această variantă este luată în calcul în condițiile în care vom vorbi de o creștere a prevalenței cazurilor COVID-19 ca urmare a infecției cu alte variante virale, insuficient acoperite de vaccinurile actuale”, a spus medicul.

Datele de eficiență ale vaccinurilor arată acum o persistență a protecției de cel puțin șase luni: „foarte probabil că vom vorbi de o durată mult mai mare de timp, dar avem nevoie să primim mai multe informații pe măsură ce timpul se scurge de la vaccinare, însă nu este o decizie fermă. Sunt analize, avem nevoie de date științifice care să susțină orice altă recomandare de aici înainte”.

Când te poți vaccina fără programare

Vaccinarea fără programare ar putea să înceapă chiar în prima săptămână a lunii mai, anunță coordonatorul campaniei de vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță dă detalii despre zonele în care va începe vaccinarea prin prezentare directă.

În acest moment, este riscant să fie începută la nivel național vaccinarea fără programare, pentru că s-ar putea crea mai degrabă o dezorganizare, spune Valeriu Gheorghiță.

„Vrem să deschidem în cercuri concentrice, să începem cu centrele de vaccinare din municipiile care au centre regionale de depozitare și, pe măsură ce observăm că se derulează în parametri normali, se va extinde progresiv astfel încât să se ajungă în final ca o persoană, dacă dorește să se vaccineze astăzi, să se poată prezenta și să se vaccineze”, afirmă medicul, citat de Mediafax.

Sunt mai multe țări europene care folosesc un sistem hibrid de vaccinare, care în prima parte a zilei vaccinează persoanele programate și în a doua parte a zilei, dacă există un număr de locuri disponibile, persoanele cu prezentare directă. Sunt alte state în care există posibilitatea ca persoanele de peste 60 de ani să se prezinte direct la vaccinare fără programare.

„Tocmai de aceea noi analizăm mai multe scenarii, ca să menținem organizarea, să nu apară nemulțumiri ale celor care s-ar prezenta direct și ar pleca nevaccinate, pentru că nu este un număr suficient de doze sau pentru că stau să aștepte la rând o oră, două și se termină dozele”, adaugă Valeriu Gheorghiță.

Ca orizont de timp, medicul spune că își dorește ca vaccinarea fără programare să înceapă cât mai repede: „sigur în prima parte a lunii mai, probabil chiar prima săptămână ar putea începe în anumite centre de vaccinare”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase