Home » D:News » Avertismentul Rusiei privind activităţile în zona arctică

Avertismentul Rusiei privind activităţile în zona arctică

Avertismentul Rusiei privind activităţile în zona arctică
Sursa foto: Ministerul Apărării din Rusia
Publicat: 18.05.2021

Administraţia Vladimir Putin a cerut Alianţei Nord-Atlantice, înaintea unei reuniuni regionale, să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea Rusiei.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Ouest France.

„Atunci când NATO încearcă să îşi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie; noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a subliniat Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe a făcut declaraţiile înainte de o reuniune a Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

Rusia are sisteme antiaeriene în Arctica

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a avut prima întrevedere cu Serghei Lavrov la această reuniune, înaintea unui eventual summit al preşedinţilor din SUA şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, care ar putea avea loc în iunie, potrivit Mediafax.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii ricurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase