Home » D:News » Gigantul petrolier Shell, obligat să își reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030

Gigantul petrolier Shell, obligat să își reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030

Gigantul petrolier Shell, obligat să își reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 01.06.2021

O instanță olandeză a decis miercuri că gigantul petrolier Shell trebuie să își reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030, față de nivelurile din 2019, conform CNBC.

Aceasta este o reducere mult mai mare decât obiectivul actual al companiei, de a-și reduce emisiile cu 20% până în 2030.

Hotărârea vine într-un moment în care cele mai mari corporații din lume se află sub o presiune imensă pentru a stabili obiective de emisii pe termen scurt, mediu și lung, în concordanță cu Acordul de la Paris. Acordul privind clima este recunoscut pe scară largă ca fiind extrem de important pentru a evita o criză climatică ireversibilă.

Actuala strategie climatică a Shell afirmă că compania își propune să devină o afacere cu emisii net zero până în 2050, compania stabilind obiectivul de a-și reduce emisiile de CO2 cu 45% până în 2035.

Procesul a fost intentat în aprilie 2019 de șapte organizații de mediu

Un purtător de cuvânt al Shell a declarat că compania firma va face apel la decizia „dezamăgitoare” a instanței, potrivit Mediafax.

„Investim miliarde de dolari în energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv stații de încărcare pentru vehiculele electrice, hidrogen, surse regenerabile și biocombustibili”, a spus purtătorul de cuvânt prin e-mail. „Vrem să creștem cererea pentru aceste produse și să extindem și mai rapid noile noastre afaceri energetice.”

Procesul a fost intentat în aprilie 2019 de șapte grupări – inclusiv Friends of the Earth și Greenpeace – în numele a 17.200 de cetățeni olandezi. Plângerea a susținut că modelul de afaceri al lui Shell „pune în pericol drepturile omului și viețile”, reprezentând o amenințare pentru obiectivele stabilite în Acordul de la Paris.

Potrivit Reuters, cazul este primul în care activiștii au adus în fața instanței o firmă majoră de energie pentru a o obliga să își revizuiască strategia climatică.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase