Home » D:News » China critică puternic un proiect din SUA privind competitivitatea tehnologică şi securitatea

China critică puternic un proiect din SUA privind competitivitatea tehnologică şi securitatea

China critică puternic un proiect din SUA privind competitivitatea tehnologică şi securitatea
Institutul de Virologie Wuhan din China / Credit foto: Profimedia
Publicat: 10.06.2021

Administraţia de la Beijing a contestat vehement un proiect legislativ din Statele Unite care are rolul stimulării competitivităţii tehnologice şi suplimentării măsurilor de securitate, în contextul tensiunilor politice şi comerciale bilaterale, informează agenţia Associated Press.

Senatul de la Washington a aprobat marţi un proiect de Lege privind Inovarea şi Competitivitatea, un plan care prevede alocarea a 50 de miliarde de dolari Departamentului american al Comerţului pentru susţinerea dezvoltării de semiconductori.

În plus, planul conţine măsuri de siguranţă naţională, inclusiv acţiuni de contracarare a schemelor de spălare de bani şi a atacurilor cibernetice atribuite unor entităţi susţinute de Administraţia Chinei.

O prevedere interzice alocarea de fonduri federale Institutului de Virologie din Wuhan, în contextul continuării investigaţiilor privind originea coronavirusului. Nu este clar dacă proiectul va fi aprobat în aceeaşi formă de Camera Reprezentanţilor.

China consideră proiectul un atac

Beijingul a reacţionat vehement faţă de acest proiect legislativ, catalogându-l drept un atac asupra sistemului politic chinez şi asupra dezvoltării Chinei.

„Exprimăm o puternică nemulţumire şi opoziţia determinată faţă de proiectul din SUA”, a transmis Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului Chinei, potrivit Mediafax.

„Proiectul are rolul exagerării şi răspândirii aşa-numitei ‘ameninţări chineze’ pentru a menţine hegemonia americană pe plan global, pentru a utiliza drepturile omului şi religia ca pretexte pentru ingerinţe în politica internă a Chinei şi pentru a lipsi China de dreptul legitim la dezvoltare. Nicio forţă străină nu trebuie să se aştepte ca naţiunea chineză să înghită vreun fruct amar care afectează suveranitatea Chinei, securitatea şi interesele în sensul dezvoltării”, subliniază Comisia pentru Afaceri Externe a Congresului Naţional Popular.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase