Home » D:News » Zgura de furnal de la LIBERTY Galați, folosită la producerea de ciment cu amprentă redusă de carbon

Zgura de furnal de la LIBERTY Galați, folosită la producerea de ciment cu amprentă redusă de carbon

Publicat: 18.06.2021
Zgura de furnal de la LIBERTY Galați, folosită la producerea de ciment cu amprentă redusă de carbon
Sursa foto: Liberty Galați

Zgura de furnal de la LIBERTY Galați este folosită la producerea de ciment cu amprentă redusă de carbon, anunță reprezentanții combinatului siderurgic. Zgura este trimisă unui producător de ciment din Franța care utilizează o tehnologie inovatoare.

Potrivit reprezentanților LIBERTY Galați, unitatea siderurgică gălățeană a exportat recent 50.000 de tone de zgură granulată de furnal. Este vorba despre un produs secundar al combinatului care este utilizat pentru a produce un ciment inovator, cu o amprentă redusă de carbon.

Materialul utilizat este o zgură granulată de furnal, produsă în stațiile proprii specializate, prin prelucrarea zgurii lichide fierbinți.

O navă încărcată cu zgură a fost trimisă în Franța, către un prestigios producător de ciment care folosește o tehnologie inovatoare ce combină zgura, argila și ghipsul într-un proces de producție fără cuptor și clincher. Tehnologia reduce poluarea.

„Ambiția de a deveni neutri de carbon până în 2030 este deja bine cunoscută”

„Astfel, se protejează mediul înconjurător deoarece nu se mai extrage calcar, nu se emit gaze în atmosferă și – într-un final – se reduce cu 80% amprenta de carbon a cimentului. Procesul clasic utilizează un cuptor rotativ în care materiile prime sunt încălzite până la 1.450 de grade Celsius, care generează și clincher, un produs secundar responsabil – în mare parte – de amprenta de carbon a cimentului”, susțin reprezentanții combinatului gălățean.

LIBERTY Galați produce anual circa jumătate de milion de tone de zgură de furnal. Aceasta este folosită de producători de ciment din România dar și din alte țări din Europa și Africa. Utilizarea zgurii în industria cimentului reduce utilizarea materiilor prime naturale, potrivit Mediafax.

„Ambiția de a deveni neutri de carbon până în 2030 este deja bine cunoscută în cadrul conceptului nostru GREENSTEEL, care implică o nouă rută metalurgică (folosind reducerea directă a fierului și topirea acestuia în cuptoare cu arc electric), volume mai mari de fier vechi reciclat, precum și mai multă energie produsă intern, prin tehnologii verzi. Cu toate acestea, suntem foarte încântați că putem contribui și prin produsele secundare, cum sunt zgurile de furnal, la îmbunătățirea amprentei de carbon a cimentului”, a declarat Aida Nechifor, directorul general al LIBERTY Galați.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase