Home » D:News » Persoanele care au făcut prima doză de vaccin Astrazeneca, ar putea primi la rapel un vaccin ARN mesager

Persoanele care au făcut prima doză de vaccin Astrazeneca, ar putea primi la rapel un vaccin ARN mesager

Publicat: 02.07.2021
Persoanele care au făcut prima doză de vaccin Astrazeneca, ar putea primi la rapel un vaccin ARN mesager
Sursa foto: STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Românii care au făcut prima doză cu vaccinul produs de Astrazeneca, ar putea primi doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager, spune Valeriu Gheorghiță, care precizează că măsura ar putea intra în aplicare de săptămâna viitoare.

„Abordarea schemelor de vaccinare, anume posibilitatea unei scheme de vaccinare care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la AstraZeneca, iar a doua doză cu vaccin pe bază de ARN mesager. Este o discuție avansată pe care o avem în momentul de față și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală”, spune Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

El afirmă că decizia va fi luată în urma apariției unor noi date științifice și în baza recomandărilor specialiștilor.

Despre certificatul verde digital

Certificatul verde digital este un demers integrat, european, prin care România se racordează la mecanismul european, încât să putem facilita libera circulație a oamenilor între state, cu evitarea anumitor măsuri restrictive, spune Valeriu Gheorghiță.

„Azi este ziua în care se lansează descărcarea certificatului verde digital care e folosit la nivel european. Este un demers integrat, european, în care România se racordează la mecanismul european, încât să putem facilita libera circulație a oamenilor între state, cu evitarea anumitor măsuri restrictive, făcând dovada la trei informații – vaccinare, testare sau vindecare”, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță: România se racordează la mecanismul European

Certificatele COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul certificat-covid.gov.ro. Certificatul este gratuit, iar în cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților. Autoritățile afirmă că timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR, potrivit Mediafax.

Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase