Home » D:News » Stare de urgenţă în Haiti, după asasinarea preşedintelui

Stare de urgenţă în Haiti, după asasinarea preşedintelui

Stare de urgenţă în Haiti, după asasinarea preşedintelui
Jovenel Moise / Credit foto: Profimedia
Publicat: 07.07.2021

Premierul în funcţie al statului Haiti, Claude Joseph, a decretat starea de urgenţă, în contextul unor incidente violente produse după asasinarea de către mercenari străini a preşedintelui Jovenel Moise.

„Asasinarea preşedintelui este un act barbar. Dragi compatrioţi, păstraţi-vă calmul, întrucât situaţia este sub control”, a declarat premierul Claude Joseph, citat de agenţia Reuters.

În capitala statului Haiti, Port-au-Prince, au fost semnalate focuri de armă în cursul zilei de miercuri, iar premierul Claude Joseph a dispus decretarea stării de urgenţă.

„Sunt aplicate toate măsurile pentru garantarea continuităţii şi protejării naţiunii”, a subliniat Claude Joseph.

Preşedintele statului Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat, miercuri dimineaţă, de un grup de comando format din mercenari străini, a anunţat premierul interimar, Claude Joseph. Armata a fost mobilizată pentru a ajuta poliţia în menţinerea ordinii publice.

Republica Dominicană închide frontiera cu Haiti, din raţiuni de securitate

Republica Dominicană a anunţat închiderea frontierei cu statul Haiti, în contextul situaţiei grave în materie de securitate din această ţară după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, informează Agenţia France-Presse, citată de Mediafax.

„Am ordonat închiderea imediată a frontierei dintre Haiti şi Republica Dominicană”, a declarat Ceinett Sanchez, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Santo Domingo.

Statul Haiti se confruntă cu o criză fără precedent în contextul asasinării preşedintelui Jovenel Moise.

Haiti, cea mai săracă naţiune de pe continentul american, se confruntă cu probleme sistemice de securitate, în contextul crizei politice şi umanitare şi al activităţilor a numeroase grupuri infracţionale.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut în mai multe rânduri convocarea alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate anul acesta. Jovenel Moïse tocmai desemnase un nou prim-ministru, Ariel Henry, şi anunţase intenţia de a convoca alegeri anticipate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase