Home » Istorie » Zece legende istorice celebre care s-au dovedit a fi reale

Zece legende istorice celebre care s-au dovedit a fi reale

Publicat: 03.07.2016
Modul în care înţelegem trecutul este influenţat de noile idei şi indicii pe care istoricii le descoperă. Unele scrieri istorice îşi pierd din credibilitate, devenind doar poveşti, însă uneori se întâmplă opusul. Ceea ce se presupune că este un mit poate deveni realitate.

 Iată zece cazuri în care miturile şi legendele erau bine înrădăcinate în realitate:

10. Epopeea regelui Sverris

Sverre Sigurdsson a domnit între anii 1184 şi 1202 în Norvegia. Deşi a fost unul dintre cei mai semnificativi conducători ai acelor vremuri, singurele informaţii provin din epopeea lui Sverris. Cronica a fost scrisă de stareţul Karl Jonsson, contemporan cu regele Sverre. Deşi datele domniei lui Sverre păreau plauzibile, s-au descoperit foarte puţine dovezi sigure, referinţe minore  au fost descoperite în unele scrisori dintre episcopii norvegieni şi papă.

O porţiune din epopee a fost recent confirmată, în detaliu. În 1196 s-a angajat în războiul civil în timpul facţiunii cunoscută sub denumirea de ,,Baglers, ”care dorea să îl detroneze pe rege. În următorul an, Baglers au devastat castelul Sverresborg din Trondheim.

Au distrus zidurile, au ars fiecare clădire şi în cele din urmă au aruncat un bărbat în fântână după care l-au astupat cu pietre. Acum, arheologii susţin că  au descoperit rămăşiţele bărbatului.

Terenul pe care este amplasat castelul este cunoscut de mult timp, dar arheologii au descoperit recent locaţia fântânii. După mai multe excavări au descoperit un schelet. Recentele teste au dezvăluit că scheletul are peste 800 de ani. Aceste fapte dovedesc  că Epopeea lui Sverris este atât reală, cât şi unică.

9. Războiul cu arcul şi săgeata

Quinhagak este un orăşel mic din Alaska cu o populaţie mai mică de 1.000 de persoane. Oraşul a fost remarcat  acum câţiva ani după descoperirea unui tezaur de artefacte Yup’ik. Yup’ik au fost un grup de eschimoşi înrudiţi cu Inuiţii, unul dintre primele triburi care s-au stabilit în Alaska, acum 3.000 de ani. Au locuit în zona Quinhagak începând cu secolul 14. Noile descoperiri ştiinţifice au demonstrat faptul că triburile au trăit în zonă timp de trei secole.

Site-ul arheologic Nunalleq este localizat  înafara oraşului Quinhagak, aici s-a descoperit cel mai mare număr de artefacte Yup’ik din lume. Cercetările decurg rapid deoarece terenul, localizat de-a lungul unei coaste, este fragmentat de apă, care distruge nenumărate artefacte zilnic.

Dovezile de până acum au confirmat majoritatea poveştilor transmise prin viu grai. Cele mai notabile dovedesc faptul că digul a fost un loc al masacrelor în jurul secolului XVII. Perioada a fost recunoscută pentru luptele sângeroase dintre săteni, numite Războiul cu Arcul şi Săgeata. Conform legendei, atacatorii au ars sate întregi, iar oricine supravieţuia era ucis cu o săgeată şi apoi dezmembrat. Arheologii au descoperit  rămăşiţe cu urme de arsură sau dezmembrate.

8. Valurile monstru

De sute de ani, marinarii îşi împărtăşesc poveştile despre valuri gigantice, apărute de nicăieri, care scufundă vase împreună cu tot echipajul. Poveştile au devenit reale în anul 1995, când s-au descoperit probe ale existenţei valurilor monstru. În zilele noastre nu mai există nci un dubiu al existenţei  valurilor gigantice, spontane şi impredictibile. Deşi nu sunt printre cele mai mari valuri din lume, marimea lor este una evidentă, ele apar prin combinarea mai multor factori precum curenţii şi vântul puternic.

Acest tip de valuri a fost confirmat la sfârşitul anului 1995 la New York. Un val gigantic de 25,6 m, a lovit platforma Draupner din Marea Nordului. Valul din Draupner a fost prima probă care confirmă poveştile marinarilor.

Existenţa valurilor gigant i-a făcut pe oceanografi să reconsidere modul în care cercetează mările.

7. La Ciudad Blanca (Oraşul alb)

La Ciudad Blanca este un oraş legendar ascuns în regiunea Honduras. Similar cu El Diablo, Oraşul Alb cunoscut şi sub denumirea Oraşul Zeului Maimuţă. Interesul cerceretătorilor pentru Oraşul Alb s-a reaprins la începutul secolului XX, când mai multe persoane i-au atestat existenţa. Theodore Morde a afirmat că a descoperit oraşul pierdut în 1940. Bărbatul nu spus nimănui locaţia exactă, acesta s-a sinucis în condiţii suspecte. Zeci de ani mai târziu, arheologii au descoperit situl  unei civilizaţii neindentificate. Zona a fost descoperită în 2012, sute de artefacte care datează din ani 1.000 şi 1.400 î.H au fost extrase.

Cercetătorii care au realizat descoperirea au ţinut-o ascunsă deoarece nu au considerat că situl ar fi La Ciudad Blanco. De fapt, cercetările dovedesc faptul că nu a fost niciodată vorba de un singur oraş mistic, ci de mai multe oraşe care se regăseau în jungla din Honduras.

6. Bărcile cu piraţi

Legendele piraţilor  care au scufundat  şi prăduit navele  bogaţilor continuă şi în zilele noastre. Cea mai importantă descoperire a epocii moderne a fost în 1984, când a fost descoperită epava navei ,,Whydah Gally”.

Cândva condusă de căpitanul ,,Sam cel Negru”, s-au descoperit atât probe evidente ale identităţii sale, cât şi comori ale piraţilor care conţineau peste 100.000 de bucăţi de aur. În 1996, o companie privată a descoperit epava ,,Răzbunarea Reginei Anna,” odată condusă de către faimosul Barbă-Neagră.,,Razbunarea” a fost una dintre cele mai armate nave care a navigat pe cele şapte mări. În 2012 a fost descoperită epava ,,Port-au-Prince în apele Tondăi.Conform legendeii, regele Ulukalala şi oameni săi au ucis  echipajul şi au scufundat vasul împreună cu toate comorile, salvând, însă, fierul de pe navă. ,,Sfântul Graal” al poveştilor cu piraţi rămâne comoara Căpitanului Kidd, pe care anul trecut specialiştii credeau că o vor descoperi, în sfârşit.

5. Trucul pentru curăţarea apei

Medicina modernă ar putea înlocui orice practică din trecut? Egipteni ar fi utilizat un truc pentru a-şi purifica apa, care ar putea fi foarte folositor în zilele noastre. Metoda implică folosirea seminţelor pomilor Molinga oleifera. Dovezile arheologice au sugerat că femeile egiptene obişnuiau să ungă oalele de lut în care colectau apă cu seminţele arborelui. Peste sute de ani, cercetătorii de la Universitatea  State Penn au dovedit că egiptenii aveau dreptate.

Deşi era cunoscută valoarea purificatoare a seminţelor de moringa, dar faptele au devenit concrete anul acesta. Seminţele conţin o proteină  cu încărcătură pozitivă. Aceasta are puterea de a ucide şi de strânge bacteriile într-un mănunchi, care mai apoi alunecă la baza recipientului.

4. Tunelurile secrete din subteran

Îndelung discutate a fost şi secretele tunelurilor stravechi din subteranul Mexicului, oraşul Puebla. Anul trecut, legendele populare au devenit realitate, tunelurile au fost descoperite  de oficialii oraşului în timp ce executau lucrări publice .Descoperirea este destul de recentă de aceea nu sunt, încă, cunoscute multe detalii, însă experţii cred că tunelurile au peste 500 de ani vechime, fiind construite în 1531. Până acum, s-au descoperit patru intrări care duc către forturi şi biserici ale vechiului oraş Puebla, fapt ce dovedeşte că tunelurile erau utilizate în scop defensiv. Fiind unul dintre cele mai străvechi oraşe coloniale spaniole din America de Sud, această descoperire nu este printre primele. Acum mulţi ani au fost descoperite tranşee defensive care datau din perioada războiului Franco-Mexican din 1861. Oficiali doresc să  consolideze tunelurile pentru a fi utlizate ca atracţie turistică.

3.Vikingi însetaţi de sânge

Secole la rând vikingii au fost consideraţi barbari însetaţi de sânge, care prăduiau oraşele din toată lumea. În timpurile noastre s-a propagat ideea îmblânzirii acestor preconcepţii despre vikingi. Odată cu această nouă idee, savanţii au început să disemineze ideea, cercetând două aspecte importante ale vieţii vikingilor, sclavismul şi sacrificiul uman.

Noile dovezi dezvăluie faptul că sclavismul a jucat un rol important în economia vikingilor. Un geograf arab a menţionat negoţul cu sclavi în anul 977 î.Hr. Unii istorici consideră că scalvagismul constituia una dintre primele motivaţii ale raidurilor. Poveştile despre sacrificiile umane ale vikingilor au fost dezbătute de-a lungul timpului. Arheologii au descoperit un loc pentru sacrificii în Trelleborg, unde copiii şi animalele erau sacrificate şi aruncate într-o fântână împreună cu bijuterii şi unelte.

2. Încăperile secrete din piramide

Nu există probabil pe pământ un alt tip de mormânt care să strângă mai multe legende, decât mormântul unui faraon. Atunci când vine vorba de faraoni, nu este niciunul la fel de faimos precum Tutankamon. Cercetătorii au descoperit în interiorul mormântului o încăpere secretă, despre care se gredea că deţine cheia celui mai mare secret antic al egiptenilor, locaţia mormântului reginei Nefertiti. Aceasta a domnit în cea mai prosperă perioadă a Egiptului, şi- a ajutat soţul să instituie o nouă religie monoteistă, care înlocuia vechii zei cu zeul Soarelui Aton. Moartea şi înmormântarea reginei au fost un subiect amplu dezbătut de-a lungul anilor.

Noua ipoteză despre mormântui lui Tutankamon a fost prezentată de egiptologul  englez Nicholas Reeves. Cercetătorul afirmă că ar exista mai multe camere ascunse în spatele pereţilor.

1. Cartaginezii sacrificau copii

De zeci de ani circulă poveşti despre cartaginezii care îşi sacrificau copiii. Poveştile au fost propagate de către greci şi romani. La sfârşitul secolului trecut, arheologii au excavat siteurile cartagineze şi au descoperit cimitire. Cimitirele conţineau oasele incinerate ale copiilor aplasate în urne şi înhumate sub pietre funerare. Până în prezent, cercetătorii au susţinut faptul că aceste rămăşite aparţin copiilor care au murit la scurt timp după naştere. Astăzi, cercetătorii afirmă că cimitirele au avut un scop mult mai sinistru. Pietrele funerare conţineau inscripţia ,,oamenii  binecuvântaţi ai lui Dumnezeu”. Deşi existau şi urne cu rămăşiţe de animale, care au fost oferite cu siguranţă ca ofrandă pentru zei, acestea erau asemănătoare cu cele în care s-au regăsit rămăşiţe umane.

Sursa: Listverse

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift
Studiile arată ce cred femeile despre bărbații chei
Studiile arată ce cred femeile despre bărbații chei
Alergătorul român Alexandru Corneschi a terminat pe locul 20 Maratonul de la Boston
Alergătorul român Alexandru Corneschi a terminat pe locul 20 Maratonul de la Boston
Mesajul codat al Ucigașului Zodiac, descifrat după 51 de ani
Mesajul codat al Ucigașului Zodiac, descifrat după 51 de ani