Home » D:News » Cruce de procesiune furată din Biserica Evanghelică Cisnădie, recuperată după cinci ani

Cruce de procesiune furată din Biserica Evanghelică Cisnădie, recuperată după cinci ani

Cruce de procesiune furată din Biserica Evanghelică Cisnădie, recuperată după cinci ani
Sursa foto: IPJ Sibiu
Publicat: 28.07.2021

O cruce de procesiune furată din Biserica Evanghelică Cisnădie a fost găsită după 5 ani. Crucea are o valoarea deosebită, deoarece ar fi fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.

Potrivit Poliției, plângerea privind furtul crucii de procesiune, obiect de cult folosit ocazional și în cadrul ceremoniilor religioase, din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, a fost depusă în vara anului 2016.

A început atunci ancheta, iar crucea a fost pusă în urmărire la nivel naţional şi internaţional. A fost implementată şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase.

Polițiștii anunță marți că acum s-a reușit identificarea suspectului, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie, precum și recuperarea crucii.

Crucea de procesiune a fost restituită reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie.

Ce spun legendele despre crucea de procesiune?

Crucea procesională recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcașului de cult (aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii), potrivit Mediafax.

Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII –lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepțională prin compoziția sa iconografică și decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.

Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase