Home » Istorie » Biserica Neagră din Brașov, unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România

Biserica Neagră din Brașov, unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România

Biserica Neagră din Brașov. Credit foto: Profimedia
Publicat: 04.04.2021

De 600 de ani, Biserica Neagră din Brașov este cel mai emblematic monument istoric al acestui vechi oraș din Transilvania.

Fiind una dintre cele mai mari biserici medievale din Europa de Est, Biserica Neagră din Brașov este o construcție gotică impresionantă imposibil de ratat de cei care vizitează centrul orașului Brașov.

Dimensiunile Bisericii Negre din Brașov sunt incredibile:

  • 90 metri lungime;
  • Între 25 și 37 metri lățime;
  • 65 metri înălțime;
  • Capacitate de 5.000 de persoane.

Totodată, zidurile ating o înălțime de 21 de metri. Numită inițial Biserica Sfânta Maria, biserica a început să fie construită în secolul al XIV-lea. Magnitudinea bisericii era menită să impresioneze credincioșii și să atragă noi adepți pentru Biserica Catolică.

Violențe, incendii și reforme religioase

Cu toate acestea, planurile Bisericii Catolice au fost date peste cap de sașii transilvăneni care au transformat Biserica Neagră într-o parohie evanghelică în 1542. Doi ani mai târziu, Johannes Honterus, promotor al Reformei în Transilvania, a fost ales drept primul preot evanghelic, iar biserica a fost redecorată conform noilor principii, potrivit Britannica.

Credit foto: Profimedia

A fost nevoie de secole pentru ca structura care a început în 1383 să fie finalizată, în timp ce atacurile violente ale armatelor otomane și tătare care au distrus sau cel puțin amânat substanțial procesul. În final, Biserica Neagră a fost finalizată în 1477, însă la o scară mai mică având în vedere resursele și amenințările constante.

Totuși, un dezastru a avut loc în 1689, atunci când orașul istoric Brașov a fost distrus de un incendiu devastator. Doar zidurile, cristelnița și vistieria din sacristie au supraviețuit din edificiul cunoscut în ziua de astăzi ca Biserica Neagră. Monumentul a fost reconstruit în secolul al XVIII-lea, însă restaurarea sa a continuat până în anii recenți.

Ce comori ascunde Biserica Neagră din Brașov

Biserica Neagră din Brașov
Biserica Neagră din Brașov în anii 1920. Credit foto: Profimedia

Biserica Neagră din Brașov este unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România. De asemenea, biserica are cea mai mare orgă mecanică din țară și cea mai mare colecție de covoare orientale din afara Turciei. La momentul atestării, în 1499, orga era una dintre cele mai mari din Europa. Ceasul și clopotele bisericii au fost edificate în anul 1514.

Amvonul, care datează din 1696, este decorat cu sculpturi ale lui Moise, celor patru evangheliști și reprezentării lui Agnus Dei. Pe zidul opus, poate fi văzută stema medievală a Brașovului. Deși strana datează din secolul XIX, pe partea nordică poate fi admirat cel mai vechi altar din Transilvania. Aceasta este o piesă valoroasă din secolul al XV-lea care a fost adusă aici de la Biserica fortificată din Feldioara. Din aceeași perioadă datează și pictura murală care o înfățișează pe Fecioara Maria cu Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și Sfânta Barbara.

Vizitarea Bisericii Negre este unul dintre principalele lucruri de făcut în Brașov, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României. Istoria monumentului este o reprezentare fidelă a evenimentelor care au conturat istoria Transilvaniei în vremuri de pace și război, de la invazii ale inamicilor până la rolul fundamental al germanilor coloniști și impactul Reformei asupra societății.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fort roman, biserică creștină și templu, descoperite în același loc, în Egipt

Un altar păgân dedicat zeului Pan, vechi de 1.800 de ani, a fost descoperit într-o biserică bizantină

Simbolurile folosite de vrăjitoare, descoperite într-o biserică medievală

O biserică veche de 1.500 de ani a fost descoperită în Israel. A fost dedicată unui „martir glorios”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase