Home » D:News » Unde a fugit preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, care s-a retras de la putere

Unde a fugit preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, care s-a retras de la putere

Unde a fugit preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, care s-a retras de la putere
Credit foto: Hepta
Publicat: 19.08.2021

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, care s-a retras de la putere din cauza ofensivei talibanilor, se află în Emiratele Arabe Unite, anunţă Guvernul din Abu Dhabi.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale din Emiratele Arabe Unite poate confirma că preşedintele Ashraf Ghani şi familia acestuia au fost primiţi în ţară din raţiuni umanitare”, anunţă instituţia, citată de agenţia Reuters.

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul în contextul în care insurgenţii talibani au ocupat numeroase provincii şi zone din capitala ţării, Kabul. Ashraf Ghani a argumentat că a decis să părăsească ţara pentru a evita izbucnirea unui război civil.

Promisiuni de rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani

Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat, marţi seară, că el este preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani.

Clarificare: conform Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens”, a declarat Amrullah Saleh, prim-vicepreşedinte al Afganistanului.

„Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale”, a subliniat Amrullah Saleh. Anterior, prim-vicepreşedintele afgan a semnalat că el nu li se va subordona „niciodată” „teroriştilor talibani„.

Conform unor surse locale, Amrullah Saleh se află într-o regiune care nu este încă ocupată de talibani, în Valea Panjshir, în nord-estul Afganistanului, la circa 150 de kilometri de Kabul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase