Home » D:News » Mașinării mari care au schimbat lumea în multe moduri

Mașinării mari care au schimbat lumea în multe moduri

Mașinării mari care au schimbat lumea în multe moduri
Publicat: 31.08.2021

Invențiile din istoria umană stau la baza societății pe care o cunoaștem azi. Dacă în trecut un inventator iscusit nu ar fi creat roata, în momentul de față transportul ar fi avut de suferit. De la cele mai mici și nesemnificative invenții pe care ne bazăm în zilele noastre, până la mașinăriile care conduc o întreagă industrie, acestea îmbunătățesc lumea în care trăim.

La o primă vedere ele nu au o importanță atât de mare, dar acest lucru se datorează faptului că suntem prea obișnuiți cu ele. Iată câteva mașinării care au schimbat lumea și ne fac viața mai bună.

Procesorul de mesaje

Mesajele stau la baza comunicării, indiferent că ne referim la ceva verbale sau scrise. O vreme îndelungată lumea s-a bazat pe scrisori. Acesta era un mod bun de a comunica, însă procesul era unul destul de îndelungat.

O adevărată revoluție a avut loc în momentul în care a fost inventat procesorul de mesaje în anul 1969. Leonard Kleinrock și echipa sa au realizat o adevărată revoluție când au trimis un mesaj către un alt calculator prin intermediul sistemului ARPANET.

Cu alte cuvinte, aceste aparat este cunoscut ca fiind predecesorul routerului cu care suntem atât de obișnuiți acum.

Leonard a construit un telefon care funcționează pe distanță lungă. Pe cât de obișnuiți suntem să trimitem mesaje instant în zilele noastre, dacă nu ar fi existat acest aparat, probabil comunicarea s-ar fi realizat prin alte metode.

Mașina cu mișcare perpertuă

Blaise Pascal, acesta este numele inventatorului acestei mașini, care a devenit mai apoi ruleta. Matematicianul de origine franceză și-a dorit să creeze o mașină cu mișcare perpetuă. În cele din urmă, a reușit acest lucru. Totul se întâmpla în anul 1655 și deși nu multă lume știe acest lucru, el nu a avut de gând să inventeze un joc de cazinou sau alt tip de joc al minții.

Experimentul său de a crea o mașină cu mișcare perpetuă nu a prea reușit, dar el a reușit să inventeze un aparat care este folosit la scară largă pentru jocurile de cazino în zilele noastre. Acest tip de mașină a rămas la fel pentru mult timp. Lucrurile s-au schimbat în 1842 când cifra zero a fost adăugată la ruletă. La ceva vreme ruleta a fost adusă în America, unde i-a mai fost adăugat încă un zero, rezultând astfel 38 de numere în loc de 37.

Luneta astronomică

Cu toate că nu este una dintre cele mai importante mașinării din această listă, invenția a avut un impact considerabil asupra omenirii. Meritul îi aparține lui Galileo Galilei, el a fost și primul cercetător italian care a studiat cerul cu un astfel de telescop.

Totul se întâmpla în anul 1609, când Galileo a auzit despre un aparat pe bază de lentile care face lucrurile de la depărtare să pară mai aproape.

La scurt timp a confecționat și el un astfel de aparat format dintr-un tub și două lentile. Invenția sa a fost primită cu mult entuziasm în Padua și Veneția. Mai mult de atât, senatul din Padua i-a oferit o anumită sumă de bani anual pentru ca invenția să fie ulterior folosită de către militari.

La doar zece luni după invenția acestui aparat Galileo a scris o carte în care a descris obiectele cerești pe care le-a observat prin intermediul telescopului său.

Primul avion

Modul în care călătorim în prezent este considerabil îmbunătățit datorită unei invenții care a avut loc acum 2000 de ani. Oamenii au fost mereu fascinați de acest concept și și-au dorit să poată zbura, din acest motiv a încercat să inventeze mașinării care să îl transporte din punctul A în punctul B fără nicio problemă.

Primele obiecte zburătoare sunt zmeiele care provin din China anilor 2000 î.Hr. Ulterior, pe baza datelor pe care le-a lăsat Leonardo da Vinci s-au construit baloane cu halogen.

Primul aparat de zbor care a fost controlat într-o anumită măsură aparține fraților Wright. Totul a avut loc în anul 1903 când ei au construit un aparat mai greu decât aerul.

Un alt moment istoric a avut loc în anul 1906, când românul Traian Vuia a avut parte de primul zbor efectiv autopropulsat.

În mod evident, acestea sunt doar câteva mașinării și invenții din istoria omenirii. Deși în prezent avem la dispoziție atât de multe aparate pe care le folosim în mod frecvent, uneori uităm că fără ele viața noastră nu ar mai fi la fel.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase