Home » D:News » Eficienţa oţetului de mere, dovedită științific

Eficienţa oţetului de mere, dovedită științific

Eficienţa oţetului de mere, dovedită științific
Credit foto: Towfiqu Barbhuiya - Unsplash
Publicat: 06.09.2021

Oţetul de mere este unul dintre cele mai populare produse naturale care are beneficii asupra organismului şi nu numai, iar CNN a întrebat şapte experţi şi a analizat zeci de studii care evidenţiază efectele benefice ale oţetului de mere.

Oțetul de mere poate reduce glicemia. Studiile arată că acidul acetic poate fi folosit ca un instrument pentru a ajuta oamenii să scadă glicemia. Un studiu clinic din 2019 a constatat „o scădere cu 10 puncte a concentraţiilor de glucoză în repaus alimentar”, a spus Johnston Carol, dietetician, potrivit CNN.

În cercetările lui Johnston, persoanele care au beneficiat cel mai mult de efectele oţetului erau rezistente la insulină, o afecţiune numită prediabet. „Practic, ceea ce face acidul acetic este blocarea absorbţiei amidonului”, a spus Johnston.

„Dacă subiecţii mei din studiu mănâncă alimente ce conţin amidon şi adaugă oţet, glicemia va scădea. Dar dacă beau apă cu zahăr şi adaugă oţet, nu se întâmplă nimic. Dacă luaţi un medicament împotriva diabetului, oţetul ar putea amplifica efectele medicamentelor”, a avertizat specialistul, „iar medicul este posibil să ajusteze doza”.

Oțetul de mere ajută la pierderea în greutate

Poate ajuta la pierderea în greutate. O altă utilizare populară a oţetului de mere este în regimul alimentar pentru scăderea în greutate. Cel mai citat studiu a fost realizat cu 175 de subiecţi japonezi supraponderali, dar sănătoşi. Tratamentul de 12 săptămâni a produs o greutate corporală mai mică.

Utilizarea cidrului de mere combinat cu o dietă sănătoasă, porţii reduse şi exerciţii fizice ar putea fi de ajutor, a spus dieteticianul Lisa Drayer.

Oțetul de mere este un conservant alimentar. Utilizat timp de secole pentru conservarea produselor alimentare, cum ar fi murăturile, oţetul a devenit un conservant natural şi pentru produsele procesate din carne.

Oţetul de mere este este utilizat şi pentru spălarea alimentelor, pentru a reduce bacteriile sau virusurile de pe suprafaţa fructelor şi legumelor.

Oțetul, folosit și la curățenie

De asemenea, poate fi un produs de curăţare universal. Datorită proprietăţilor antimicrobiene ale oţetului de mere, acesta este adesea folosit ca un produs de curăţare natural pentru casă. Acesta este eficient împotriva mucegaiului, dar potrivit Institutului de Cercetare a Pesticidelor, la fel de eficiente sunt şi sarea, sucul de lămâie, peroxidul de hidrogen, uleiul de arbore de ceai şi bicarbonatul de sodiu.

Oţetul de mere este biodegradabil şi, datorită pH-ului său scăzut, este excelent împotriva murdăriei alcaline, cum ar fi depunerile de calcar.

Un studiu din 1997 a arătat că oţetul de mere nediluat a avut efecte asupra E. coli şi Salmonella. Studiul din 2000 a arătat, de asemenea, că oţetul este eficient împotriva bacteriilor Pseudomonas aeruginosa, care se găsesc mai ales în spitale şi căzi cu hidromasaj netratate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase