Home » D:News » Vaccinarea anti-Covid, din ce în ce mai mult o condiție de angajare în Statele Unite

Vaccinarea anti-Covid, din ce în ce mai mult o condiție de angajare în Statele Unite

Vaccinarea anti-Covid, din ce în ce mai mult o condiție de angajare în Statele Unite
Credit foto: Unsplash
Publicat: 15.09.2021

Pe măsură ce tot mai mulţi angajaţi se întorc la locul de muncă după luni întregi în care au lucrat de acasă, statutul de vaccinare devine din ce în ce mai relevant şi, într-un număr tot mai mare de cazuri, o condiţie de angajare.

Atât în SUA cât şi în Europa, există tot mai multe slujbe şi sectoare care le cer oamenilor să fie vaccinaţi complet împotriva Covid-19, nu numai în segmente evidente, precum educaţia şi asistenţa medicală, ci şi în tehnologie, ospitalitate, turism şi finanţe, relatează CNBC.

În urmă cu aproximativ nouă luni, când au început campaniile de imunizare în Statele Unite şi Europa, majoritatea forţei de muncă a fost nevoită să aştepte pentru a-şi primi vaccinul, fiind prioritizaţi vârstnicii şi angajaţii din domeniul sanitar. Însă vaccinurile au devenit între timp mai accesibile în ţările cu venituri mari, iar angajatorii le-au recomandat angajaţilor să se imunizeze, atât pentru sănătatea lor, cât şi pentru a-şi aduce businessurile la status-quo-ul de dinainte de pandemie.

Avertismentul lui Joe Biden

În condiţiile în care eforturile de vaccinare se îndreaptă către populaţia neimunizată, adolescenţii, în mare parte , adulţii nevaccinaţi s-ar putea confrunta cu o nouă serie de probleme în ceea ce priveşte reîntoarcerea la job sau reîncadrarea în anumite sectoare din piaţa muncii.

În SUA, situaţia a devenit mai tensionată săptămâna trecută, preşedintele Joe Biden avertizând că „răbdarea are o limită”, de vreme ce infecţiile cu SARS-CoV-2 rămân ridicate din cauza variantei Delta. Astfel, liderul de la Casa Albă a pus presiune pe angajatorii privaţi să îşi imunizeze forţa de muncă şi a anunţat obligativitatea vaccinării în instituţiile federale, alternativa fiind testarea regulată pentru Covid-19.

Numărul de oferte de angajare care solicită vaccinarea anti-coronavirus a crescut vertiginos în SUA după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a oferit autorizare definitivă pentru serul Pfizer/BioNTech pe 23 august, surprinzând astfel un trend aflat în plină creştere, în care angajatorii le cer candidaţilor să fie complet imunizaţi.

Și alte țări din Europa au înăsprit regulile pentru câmpul muncii

Furnizorul de date Indeed Hiring Lab spune că numărul de oferte de angajare care cer vaccinarea anti-Covid a crescut la sfârşitul lui august cu 119% faţă de aceeaşi perioadă din luna precedentă. Totodată, ofertele de muncă ce solicită vaccinarea, însă nu menţionează în acest sens coronavirusului, au înregistrat o creştere de 242%. Totuşi, Indeed a notat că aceste oferte de angajare reprezintă doar 1% din postările regăsite pe site-ul companiei, însă a sugerat că numărul ar putea creşte în viitorul apropiat.

În săptămâna 23-30 august, numărul de potenţiali angajatori care recomandă vaccinarea a crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a lunii anterioare. Statele Unite nu sunt singure în ceea ce priveşte înăsprirea regulilor pentru câmpul muncii.

Guvernul britanic a anunţat că toţi angajaţii din casele de bătrâni vor fi nevoiţi să se vaccineze complet începând cu 11 noiembrie, Franţa şi Grecia oferind un set similar de măsuri pentru angajaţii din sectorul public. În Italia, profesorii sunt nevoiţi să ofere un act care să dovedească imunitatea obţinută împotriva Covid-19 înainte să intre în sălile de curs.

„Angajatorii ar trebui să ofere notificări adecvate când vine vorba despre datele de revenire la birou, cerinţele privind vaccinarea, regulile aplicate la faţa locului şi procedurile de acomodare”, spune Anthony Mingione, avocat specializat în ocuparea forţei de muncă şi partner în cadrul firmei de avocatură Blank Rome.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase