Home » D:News » Contract pentru furnizarea unui tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali

Contract pentru furnizarea unui tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali

Contract pentru furnizarea unui tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 23.09.2021

Comisia Europeană (CE) a semnat cu compania farmaceutică Eli Lilly un contract-cadru de achiziție vizând furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții afectați de noul coronavirus.

Potrivit unui comunicat al CE, aceasta este cea mai recentă evoluție în ceea ce privește constituirea primului portofoliu, constând în cinci mijloace terapeutice promițătoare, anunțat de Comisie în iunie 2021, în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva Covid-19.

În prezent, medicamentul face obiectul revizuirii datelor sale pe măsură ce sunt disponibile, de către Agenția Europeană pentru Medicamente. Optsprezece state membre au aderat la achiziția comună pentru achiziționarea a maximum 220 000 de cure de tratament.

„Peste 73 % din populația adultă din UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată va crește în continuare. Dar vaccinurile nu pot fi singurul răspuns la COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze și să se îmbolnăvească. Trebuie să ne continuăm activitatea pentru a preveni îmbolnăvirile, utilizând vaccinurile, și, în același timp, trebuie să ne asigurăm că putem trata pacienții cu mijloace terapeutice eficace. Prin semnarea de astăzi finalizăm cea de a treia procedură de achiziții publice și ne îndeplinim angajamentul asumat în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice de a facilita accesul pacienților afectați de Covid-19 la medicamente de ultimă generație”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Combinație de doi anticorpi monoclonali

Reprezentanții CE precizează că produsul realizat de compania Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab) pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus care nu au nevoie de oxigen, dar care prezintă un risc mare de a face o formă severă de Covid-19. Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (spike) și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

În temeiul contractului-cadru de achiziție comună încheiat cu Eli Lilly, statele membre pot achiziționa produsul dacă și atunci când este necesar, după ce produsul a primit fie o autorizație de introducere pe piață condiționată la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente, fie o autorizație de utilizare în situații de urgență în statul membru în cauză.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase