Home » D:News » Misterul medical în privința gemenilor. De ce unii se nasc identici?

Misterul medical în privința gemenilor. De ce unii se nasc identici?

Misterul medical în privința gemenilor. De ce unii se nasc identici?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 03.10.2021

Misterul medical privind cauzele pentru care unii gemeni se nasc identici ar putea fi rezolvat de oamenii de ştiinţă din Olanda. Descoperirea unor modificări ale ADN-ului ridică speranţa unui tratament pentru tulburările care afectează în special gemenii.

Gemenii identici se formează după ce un ovul fertilizat, numit zigot, se împarte în doi embrioni care au exact aceleaşi gene, însă motivul divizării este necunoscut.

Teoria predominantă a fost aceea că procesul biologic care duce la „gemeni monozigoţi” este întâmplător. Dar cercetătorii internaţionali conduşi de Vrije Universiteit Amsterdam cred că au descoperit o „semnătură” comună în ADN-ul gemenilor identici, potrivit The Guardian.

Cercetarea, publicată în jurnalul Nature Communications, a analizat modificările epigenetice din ADN-ul gemenilor, factori care pot activa sau dezactiva genele fără a schimba secvenţa lor de bază. S-a constatat că gemenii identici din întreaga lume aveau semne similare în 834 de puncte din genomul lor, adică suma totală a ADN-ului unui organism.

Cauza conceperii de gemeni identici

Semnele comune pot permite cercetătorilor să determine, cu o precizie de până la 80%, dacă un individ este un geamăn identic, inclusiv cei care nu ştiu că şi-au pierdut geamănul în uter, cunoscut sub numele de sindromul gemenilor dispăruţi, sau că au fost separaţi la naştere.

Încă nu s-a dovedit că semnele chimice de pe ADN sunt cauza conceperii de gemeni identici, deoarece rămâne posibil ca aceasta să fie o consecinţă a procesului de îngemănare. Dar se spune că este o teorie plauzibilă, iar descoperirea semnelor comune ar putea fi de ajutor pentru un grup larg de persoane.

Până la 12% din sarcinile umane pot începe ca embrioni multipli, dar doar puţin sub 2% dintre acestea ajung la termen, multe persoane neştiind că au avut gemeni.

Nancy Segal, psiholog de dezvoltare la California State University, a declarat pentru publicaţia Science News că este „o descoperire foarte, foarte importantă”, întrucât gemenii identici sunt predispuşi la o serie de afecţiuni, inclusiv spina bifida.

Cercetarea indincă faptul ca persoanele cu o astfel de afecţiune ar putea să facă parte dintr-un set de gemeni identici care şi-au pierdut fratele sau sora în uter sau au fost separaţi la naştere.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase