Home » Știință » Gemenii identici au amprente similare?

Gemenii identici au amprente similare?

Gemenii identici au amprente similare?
Amprentele sunt cele care fac distincția clară între doi gemeni identici/Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.08.2021

Desenele papilare transformă amprenta în cea mai redutabilă formă de identificare, fără putință de tăgadă, a unui individ. Și asta pentru că amprentele sunt unice, proprii unui singur exemplar din rasa umană. Acest fapt nu îi împiedică pe cercetători să își pună întrebarea dacă nu cumva cazul gemenilor identici constituie un exemplu care se abate de la regulă. Așadar, sunt sau nu unice amprentele umane?  

Amprentele fiecărui om sunt fundamental diferite de cele ale tuturor celorlalți locuitori ai Terrei. Este un fapt pe care nici un cunoscător îndeaproape al dactiloscopie nu îl pune la îndoială.

Însemnele individuale de pe vârful degetelor fiecărui individ în parte sunt determinate parțial de așa-numitul „machiaj genetic”.

Totuși, statutul gemenilor identici, a căror identificare îi pune în mare dificultate pe cei care îi observă, a creat – și continuă să o facă! – destule confuzii în rândul cercetătorilor care își pun întrebarea dacă nu cumva, în cazul acestora, natura a făcut o excepție de la regulă, iar desenul papilar al gemenilor identici nu este și el, la rându-i, imposibil de individualizat.

Studii întocmite de experți criminologi, pasionați, prin natura meseriei lor, de descifrarea tainelor dactiloscopiei, a demonstrat că și în acest din urmă caz, al gemenilor identici, vorbim tot despre unicitate a desenelor papilare.

Un singur embrion, două formațiuni genetice

Gemenii identici, cunoscuți și sub numele de gemeni monozigoți, provin dintr-un singur embrion, scindat în două, la începutul dezvoltării sale.

Rezultatul? Doi indivizi cu informații genetice aproape identice, foarte greu identificabili, doar după anumite particularități (gen alunițe aflate pe anumite porțiuni ale corpului), care împărtășesc aproape aceleași informații genetice de la fiecare părinte în parte și care arată aproape exact la fel.

Gemenii identici sunt în esență clone ale unui singur „eu”, deși mutațiile genetice din uter înseamnă că nu împărtășesc 100% din același ADN, potrivit livescience.com.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că au ADN aproape identic, gemenii monozigoți nu au amprente identice.

„În timp ce gemenii identici au mai multe asemănări decât doi indivizi care nu sunt uniți de aceeași placentă, amprentele lor sunt suficient de diferite încât să poată duce la identificarea, fără urmă de dubiu, a fiecăruia în parte”, a declarat Simona Francese, criminalist și expert în amprente la Universitatea Sheffield Hallam din Marea Britanie.

Unici prin amprente

„Probabilitatea ca doi indivizi să aibă aceleași amprente digitale este de 1 din 64 miliarde”, a spus Simona Francese. Ea a adăugat că, până în momentul de față, „nu au fost identificate nicăieri în lume două amprente digitale care să fie sunt identice”.

Amprentele sunt, de asemenea, diferite funcție de fiecare deget în parte. „Fiecare cifră are un tipar de desen diferit, care produce o amprentă diferită”, a spus Francese.

Și totuși… Dacă gemenii identici împărtășesc aproape exact același ADN, de ce amprentele lor nu se disting între ele? Răspunsul rezidă în faptul că „ADN-ul nu este singurul factor care influențează amprentele unei persoane, chiar dacă joacă un rol esențial în determinarea caracteristicilor modelului de amprentă”, a spus Francese.

Între 13 și 19 săptămâni

„Amprentele digitale se formează într-un interval de 13-19 săptămâni de dezvoltare fetală. Poziția fetală în uter, accesul la substanțe nutritive, dar și lungimea cordonului ombilical pot afecta amprentele digitale”, a spus Francese.

După nașterea gemenilor, alți factori sunt cei care pot duce la modificarea amprentelor digitale.

„Stadiile în care se află pielea, la un moment dat, cicatricile, arsurile și, în anumite cazuri rare, medicamentele pot modifica permanent sau temporar detaliile desenului papilar”, a mai spus Francese care a demontat mitul că gemenii identici își pot păcăli chiar apropiații în ceea ce privește identitatea lor. „Oricând pot fi deosebiți, prin studiul amprentelor”, conchide Francese.

Citește și:

Ce poate dezvălui o amprentă digitală? O nouă tehnologie permite criminaliştilor să afle detalii incredibile

Google susține că amprenta sa de carbon este zero

Descoperire uimitoare în Chile: cea mai veche amprentă umană de pe continentul american – FOTO

O bancă din Marea Britanie testează carduri de debit cu senzor de amprentă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase