Home » D:News » Acord între Serbia şi Kosovo pentru reducerea tensiunilor

Acord între Serbia şi Kosovo pentru reducerea tensiunilor

Acord între Serbia şi Kosovo pentru reducerea tensiunilor
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 01.10.2021

Serbia şi Kosovo au ajuns, joi, la un acord pentru reducerea tensiunilor la frontieră, apărute din cauza unei reglementări controversate privind numerele de înmatriculare auto, anunţă mediatorul Uniunii Europene, Miroslav Lajcak.

„Avem un acord. După două zile de negocieri intense, tocmai a fost obţinut un acord privind reducerea tensiunilor şi găsirea de soluţii”, a declarat Miroslav Lajcak.

Acordul prevede retragerea unităţilor speciale de poliţie kosovară din zonele în care sunt comunităţi sârbe şi eliminarea restricţiilor. Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) va fi mobilizată în zonele de frontieră „pentru a menţine un mediu sigur şi libertatea de circulaţie”, a precizat mediatorul UE.

Etnici sârbi din Kosovo blocaseră frontiera

Etnici sârbi din Kosovo blocaseră frontiera cu Serbia pentru a protesta faţă de o reglementare a autorităţilor kosovare privind obligativitatea înlocuirii numerelor de înmatriculare auto cu unele temporare la intrarea pe teritoriul kosovar, potrivit Mediafax.

Preşedintele sârb, Aleksandr Vucici, avertizase NATO că Serbia va interveni în Kosovo dacă etnicii sârbi mai sunt supuşi presiunilor Administraţiei de la Priştina. Serbia a sporit nivelul alertei militare săptămâna trecută, iar armata sârbă a trimis avioane şi elicoptere militare în apropierea frontierei Kosovo.

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a anunţat, luni, intensificarea patrulelor la frontiera cu Serbia, în efortul de a reduce tensiunile.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase