Dezastru ecologic pe o plajă din California, după o scurgere masivă de petrol: „Una dintre cele mai grave situații din ultimele decenii”

05 10. 2021, 12:00

California de Sud se confruntă cu un dezastru ecologic, după o scurgere masivă de petrol care a început în largul coastei plajei Huntington.

Se estimează că aproximativ 3000 de barili de petrol s-au revărsat dintr-o conductă subacvatică a unei platforme pertroliere, operată de Amplify Energy, pe o zonă care acoperă 33 de kilometri pătrați, în largul coastei californiene, relatează Futurism.

Autoritățile se străduiesc să identifice și să oprească scurgerea, în timp ce încearcă să atenueze daunele ecologice, despre care specialiștii spun că sunt printre cele mai grave care au lovit zona în istoria sa recentă. Plajele și habitatele faunei sălbatice au fost acoperite cu petrol, provocând probabil devastarea mediului timp de luni de zile.

Primarul orașului: „Una dintre cele mai grave situații din ultimele decenii”

Petrolul s-a răspândit deja în mlaștinile din apropiere. Ecosistemele fragile servesc drept habitate pentru păsările migratoare și alte specii sălbatice, dar experții spun că daunele ar putea dura luni de zile.

Amplify Energy a precizat că a oprit cele trei platforme off-shore și a aspirat conducta pentru a împiedica scurgerea petrolului, în timp ce autoritățile lucrează pentru a opri deversarea.

„Într-un an plin de probleme provocatoare, această deversare de petrol constituie una dintre cele mai grave situații cu care s-a confruntat comunitatea noastră în ultimele decenii. Facem tot ce ne stă în putință pentru a proteja sănătatea și siguranța locuitorilor, a vizitatorilor și a habitatelor naturale”, a declarat Mayor Kim Carr, primarul orașului Huntington Beach.

Sute de pești și de păsări au murit după acest incident.

Citește și: 

Un petrolier vechi de 45 de ani ar putea produce o catastrofă în Marea Roșie. Va fi unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie

Cercetătorii au descoperit specii marine cu diformități asociate unei deversări de petrol din 2010

Chiar şi după opt ani, substanţele nocive deversate în explozia platformei petroliere Deepwater Horizon încă persistă