Home » Natură » Cercetătorii au descoperit specii marine cu diformități asociate unei deversări de petrol din 2010

Cercetătorii au descoperit specii marine cu diformități asociate unei deversări de petrol din 2010

Publicat: 20.09.2021
Cercetătorii au descoperit specii marine cu diformități asociate unei deversări de petrol din 2010
Credit foto: Deanne Roopnarine/ California Academy of Sciences

Cercetătorii au descoperit noi dovezi care arată că deversările de petrol pot crea efecte pe termen lung asupra vieții marine chiar și după mai bine de un deceniu de la producerea dezastrului.

Oamenii de știință au descoperit că stridiile estice (Crassostrea virginica), numite și stridii din Atlantic, din regiunea afectată de deversarea de petrol Deepwater Horizon din 2010 au o rată mult mai crescută de metaplazie, o afecțiune în care țesutul se formează în mod anormal, față de stridiile estice din regiunile care nu au fost afectate de deversări de petrol, potrivit unui comunicat de presă al Academiei de Științe din California.

Descoperirile reprezintă unele dintre cele mai clare dovezi că deversările de petrol pot avea efecte de lungă durată asupra sănătății ecologice dintr-o regiune.

„Diferențele pe care le-am observat între stridii sunt devastatoare”

„Diferențele pe care le-am observat între stridii sunt devastatoare. Stridiile din Chesapeake Bay au branhii frumoase și ciliate pe care le folosesc pentru a filtra particulele de hrană, în timp ce stridiile din regiunea afectată de deversare nu au deloc aceste trăsături. Atunci când am văzut asta, m-am gândit: oare cum reușesc aceste specii marine să se hrănească și să supraviețuiască?”, a explicat profesor Deanne Roopnarine, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au publicat descoperirile în jurnalul PLOS ONE.

Deversarea de petrol Deepwater Horizon din 2010, cea mai gravă deversare marină din istoria industriei petroliere. Sursa foto: Profimedia

Bineînțeles, asta nu înseamnă doar că vom primi în farfurie niște stridii cu diformități. Multe regiuni ale țării depind de stridiile estice ca sursă de venit. Această specie este deosebit de importantă și pentru numeroase ecosisteme marine, scrie Futurism.

„Stridiile sunt inginerii ecosistemului”

„Este îngrijorător faptul că am găsit o incidență atât de crescută de metaplazie. Stridiile estice nu sunt doar o componentă majoră a lanțului trofic din ecosistem, ci sunt și inginerii ecosistemului, formând recife de stridii care adăpostesc alte organisme și protejează zonele de coastă”, a precizat Peter Roopnarine, unul dintre autorii studiului.

Aceste noi cercetări ne reamintesc faptul că forajul petrolier poate avea un impact devastator asupra oceanelor planetei, iar acest impact poate fi simțit timp de ani buni după producerea dezastrului. Așadar, indiferent de cât de mult insistă companiile petroliere că au curățat zonele în care au produs deversări, trebuie să ținem minte că răul a fost deja făcut.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O deversare masivă de petrol, descoperită întâmplător după uraganul Ida

Japonia anunță că nu mai poate amâna deversarea apei contaminate de la Fukushima în Oceanul Pacific

Experţii coreeni au stabilit că deversarea apei de la Fukushima în mare este prea periculoasă

Oceanul pierde oxigen de cinci decenii, iar tot mai multe „zone moarte” vor continua să apară

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase