Home » D:News » Studiile care au confirmat că imunitatea după doza de rapel a vaccinului Pfizer scade după două luni

Studiile care au confirmat că imunitatea după doza de rapel a vaccinului Pfizer scade după două luni

Studiile care au confirmat că imunitatea după doza de rapel a vaccinului Pfizer scade după două luni
Credit foto: Unsplash / Mat Napo
Publicat: 09.10.2021

Două studii confirmă faptul că imunitatea oferită de cele două doze de vaccin Pfizer anti-Covid-19 scade după aproximativ două luni, deși protecția împotriva bolilor severe, spitalizării și decesului rămâne ridicată.

Studiile, unul din Israel și unul din Qatar, publicate în New England Journal of Medicine, susțin că și persoanele complet vaccinate trebuie să respecte măsurile de precauție împotriva infecției cu SARS-CoV-2, potrivit CNN.

Studiul din Israel a acoperit 4.800 de angajați din domeniul sănătății și a arătat că nivelul de anticorpi scade rapid după cele două doze de vaccin „în special în rândul bărbaților, în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau peste și în rândul persoanelor cu imunodepresie”.

„Am realizat acest studiu prospectiv longitudinal de cohortă care a implicat lucrătorii din domeniul sănătății de la Sheba Medical Center, un mare centru medical din Israel”, au scris Dr. Gili Regev-Yochay și colegii ei de la Sheba.

Cazurile în care imunitatea rămâne ridicată

Cercetătorii au observat că nivelurile așa-numiților anticorpi neutralizanți, prima linie de apărare a sistemului imunitar împotriva infecției, se corelează cu protecția împotriva infecției, dar pentru acest studiu au atestat doar nivelurile de anticorpi.

„Lucrările publicate despre multe vaccinuri, cum ar fi cele împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, au arătat o scădere mică în fiecare an, cu 5-10% a nivelurilor de anticorpi neutralizanți. Am constatat că o scădere semnificativă și rapidă a răspunsului umoral la vaccinul BNT162b2 a fost observată în câteva luni după vaccinare”, au scris ei.

Studiul a indicat, de asemenea, că imunitatea pentru persoanele care se vaccinează după infecția cu SARS-CoV-2 durează mai mult. Este deosebit de puternică și pentru persoanele care și-au revenit după infecție și apoi s-au vaccinat.

”În general, dovezile oferite de studiu si altele arată că răspunsul umoral pe termen lung și eficacitatea vaccinului la persoanele infectate au fost superioare celor care au primit cele două doze de vaccin,” au scris ei.

Concluziile studiului din Qatar

Un al doilea studiu din Qatar a analizat infecțiile în rândul populației vaccinate din acea mică țară a Golfului. Cele mai multe dintre persoane au primit serul Pfizer / BioNTech, cunoscut și sub numele de BNT162b2.

„Protecția indusă de BNT162b2 împotriva infecției se dezvoltă rapid după prima doză, atingând vârfurile în prima lună după cea de-a doua doză și apoi scade treptat în lunile următoare. Scăderea pare să se accelereze după a patra lună, pentru a atinge un nivel scăzut de aproximativ 20% în lunile următoare”, au scris Laith Abu-Raddad de la Weill Cornell Medicine-Qatar și colegii săi.

Cu toate acestea, protecția împotriva spitalizării și a decesului a rămas la peste 90%, potrivit acestora.

Pfizer susține că imunitatea după primele două doze de vaccin începe să dispară după câteva luni. Luna trecută, Pfizer a obținut autorizația de la Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru a treia doză a vaccinul său, după aproximativ șase luni de la rapel.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au recomandat ca persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni care le fac susceptibile de îmbolnăvirea gravă cu infecții  și persoanele cu risc crescut de infecție, să primească a treia doză.

Citește și: 

Când crede directorul executiv al Pfizer că ne-am putea întoarce la viața normală

Anunțul Pfizer: Datele din Israel arată că a treia doză restabilește protecția la 95%

Directorul Pfizer crede că vaccinarea anti-COVID în fiecare an ar fi necesară

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase