Home » D:News » EMA investighează trei noi posibile efecte adverse ale vaccinurilor Pfizer și Moderna

EMA investighează trei noi posibile efecte adverse ale vaccinurilor Pfizer și Moderna

Publicat: 19.08.2021
EMA investighează trei noi posibile efecte adverse ale vaccinurilor Pfizer și Moderna
Credit foto: Shutterstock

Dozele vaccinurilor împotriva COVID-19, Pfizer și Moderna, sunt investigate de comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) după ce 3 reacții adverse noi au fost descoperite la un număr mic de persoane.

Reacțiile secundare investigate de specialiștii EMA presupun 2 afecțiuni ale rinichilor și o condiție a pielii.

Glomerulonefrita cauzează inflamația micilor filtre din rinichi. Sindromul nefrotic este o tulburare renală reprezentată prin scurgerea unei cantități mari de proteine în urină.

Simptomele care însoțesc aceste tulburări renale sunt urina sângeroasă sau spumoasă, oboseala și umflarea pleoapelor, a picioarelor sau a abdomenului. Nu în ultimul rând, eritemul multiform provoacă leziuni rotunde ale pielii care pot afecta și membranele mucoase din cavitățile interne ale corpului.

Tulburări menstruale în urma vaccinurilor anti-COVID

Nu se știe exact câte cazuri sunt înregistrate cu aceste efecte adverse, însă agenția precizează că această informație necesită mai multe date de la companiile producătoare.

EMA nu recomandă încă schimbarea etichetelor vaccinurilor, dar transmite noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină în secțiunea de siguranță a bazei de date a tuturor vaccinurilor.

În plus, EMA adaugă tulburările menstruale ca afecțiune studiată pentru vaccinurile împotriva COVID-19, inclusiv cele de la AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase