Home » D:News » Meniul lui Aristotel creat de un profet în gastronomie. Ce mânca marele filosof grec

Meniul lui Aristotel creat de un profet în gastronomie. Ce mânca marele filosof grec

Meniul lui Aristotel creat de un profet în gastronomie. Ce mânca marele filosof grec
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.10.2021

Aristotel susținea că lumea se bazează pe cinci elemente: pământ, foc, apă, aer și eter. Profesorul de gastronomie Giorgos Palisidis a creat ceea ce el numește „Meniul Aristotel”, bazat pe alimente și ingrediente din nordul Greciei, locul de naștere al marelui filosof.

Rețetele pe care Palisidis le face se bazează pe descoperiri arheologice referitoare la ingredientele grecilor antici folosite în bucătărie. Mâncărurile combină și ingrediente din Halkidiki, de unde provine profesorul. Folosirea unor fructe, ierburi, vinuri, miere și alte ingrediente a fost răspândită pe vremea lui Aristotel, notează Greek Reporter.

Giorgos Palisidis și-a propus ca această dietă să reprezinte o bază bună pentru un regim de viață sănătos.

Meniul lui Aristotel

În ultimii trei ani, zece hoteluri și șapte restaurante din zona Halkidiki, au servit meniul lui Aristotel.

„La cele patru elemente ale teoriei lui Empedocle, pământ, apă, foc și aer, Aristotel a adăugat eterul, cel de-al cincilea element, pentru a descrie nenăscutul, indestructibilul, inalterabilul, ceea ce combină totul într-o singură substanță”, a spus Palisidis.

Referințele marelui filosof grec la gusturile de bază de sărat, acru, dulce și amar au fost însoțite de recomandări pentru combinarea a cel puțin două dintre ele. Această experiență a fost denumită de japonezi „umami” (aromă delicioasă, plăcută) pentru a descrie o intensitate de arome similară cu cea găsită în alimente precum carnea de vită, șofranul, gălbenușul de ou, nucșoara, mielul , ciupercile și trufele”, a adăugat Palisidis.

Profesorul a spus că ideea de a crea meniul lui Aristotel i-a venit în 2016, anul în care a fost sărbătorit filosoful. Accentul a fost pus pe cel de-al cincilea element, eterul.

Cinci elemente, secretul dietei filosofului Aristotel

Palisidis a prezentat un model de meniu pentru a aplica filosofia lui Aristotel experienței culinare. Scopul a fost de a provoca o experiență gustând mâncăruri și produse din locul în care s-a născut marele filosof.

În acest context, cina se servește în cinci oale de lut, deoarece grecii antici găteau în astfel de vase.

Fiecare dintre elementele naturii, așa cum a fost descris de Aristotel, a fost reprezentat de ingrediente de bază. De exemplu, aerul era reprezentat de o pasăre, apa de apa de mare, focul cu elementul care gătește fructele de mare și eterul cu o aromă rezultată din fructe uscate la soare, miere, ierburi, vin și enzimă.

Mâncărurile servite în restaurantele din Halkidiki au prezentat un mare interes pentru vizitatori. Proprietarii de hoteluri și restaurante au salutat meniul lui Aristotel, deoarece este ușor de preparat și combină ingrediente  proaspete specifice regiunii.

„Meniul lui Aristotel este o propunere nutrițională ideală pentru oricine, deoarece combină caracteristicile dietei mediteraneene, cu alimente bogate în fibre, probiotice, antioxidanți și oligoelemente, alimente consumate crude precum măslinele și ușurința preparării, deoarece nu necesită un efort mare”, afirmă Palisidis.

Citește și:

Cel mai MARE filosof al secolului XX nu a mai putut să predea din cauza angajamentului lui politic. Mai înainte a răsturnat ideile lui Aristotel, Descartes şi Kant

Drumul de la Stagira la Chalkis. Cum a devenit Aristotel unul dintre cei mai importanţi gânditori ai omenirii

Arheologii greci anunţă descoperirea SECOLULUI. Unde s-ar afla mormântul lui Aristotel – GALERIE FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase