Home » D:News » Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei, denunţat la Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanității

Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei, denunţat la Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanității

Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei, denunţat la Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanității
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.10.2021

Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei, a fost denunţat la Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanităţii, reclamaţia făcută pe numele lui de un grup activist austriac fiind de „responsabilitate directă pentru defrişări”.

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a fost denunţat la Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crimele împotriva umanităţii. Un grup activist austriac spun că el ar fi responsabil pentru defrişările accelerate ale Amazonului, provocând o creştere a emisiilor de CO2 la nivel mondial.

Acuzaţiile au fost formulate de grupul activist austriac pentru justiţie de mediu Allrise. Instanţa, cu sediul la Haga, este solicitată să deschidă proceduri judiciare împotriva lui Bolsanaro şi a administraţiei sale, pentru „acţiuni legate direct de impactul negativ al schimbărilor climatice în întreaga lume”.

Defrişarea pădurii tropicale braziliene eliberează mai mult CO2 decât poate absorbi

Preşedintele de extremă dreaptă este acuzat de o campanie de violenţă pe scară largă împotriva apărătorilor mediului, precum şi de punerea în pericol a populaţiei globale cu emisii cauzate de defrişări.

Conform datelor conţinute în dosarul de aproape 300 de pagini prezentat de Allrise, distrugerea Amazonului generează emisii mai mari de gaze cu efect de seră decât cele produse de Italia şi Spania la un loc.

Defrişarea pădurii tropicale braziliene eliberează mai mult CO2 decât poate absorbi acum. De când a preluat funcţia de preşedinte în ianuarie 2019, defrişările în Amazon au crescut cu 88%, iar Bolsonaro este responsabil pentru dispariţia anuală a aproximativ 4.000 km2 de copaci, potrivit Mediafax.

Potrivit estimărilor unei echipe de experţi, emisiile atribuite administraţiei sale vor provoca cu 180.000 mai multe de decese până la 2100 în întreaga lume. Nu este prima dată când Bolsonaro este denunţat: ultima cerere de deschidere a unei anchete asupra crimelor împotriva umanităţii împotriva sa a fost prezentată în august anul trecut de Asociaţia Popoarelor Indigene din Brazilia.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase