Alertă din cauza înmulțirii cazurilor de gripă aviară la om, în China

27 10. 2021, 09:00

China a înregistrat anul acesta o creștere a numărului de persoane infectate cu gripa aviară, iar experții sunt îngrijorați, afirmând că o tulpină care circula anterior pare să fi suferit mutații și poate să fie mai contagioasă pentru oameni.

În 2021, China a raportat 21 de infecții la oameni cu virusul H5N6, un subtip de gripă aviară, în comparație cu doar cinci anul trecut, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Deși cifrele sunt mult mai mici decât sutele de cazuri de contagiere cu H7N9 în 2017, infecțiile sunt grave, existând cel puțin șase morți și alți în stare critică.

„Creșterea numărului de cazuri la oameni în China, în acest an, este îngrijorătoare. Este un virus care provoacă o mortalitate ridicată”, a afirmat Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam, citat de Reuters.

Infecția cu virusul H5N6 de gripă aviară, dobândită de la păsări

Majoritatea pacienților s-au infectat în urma contactului cu păsări de curte și nu există cazuri confirmate de transmitere de la om la om, a raportat OMS, care a subliniat creșterea numărului de cazuri, într-un comunicat din 4 octombrie.

Tot atunci, OMS puncta necesitatea unei investigații „urgente” pentru a înțelege riscurile și creșterea îmbolnăvirilor la oameni.

De atunci, o femeie de 60 de ani din provincia Hunan a ajuns la spital în stare gravă, fiind diagnosticată cu gripă H5N6 pe 13 octombrie, potrivit anunțului guvernului din Hong Kong.

Deși au fost raportate cazuri de H5N6 la oameni, nu au fost anunțate focare de gripă H5N6 la păsările din crescătorii din China, din februarie 2020.

China, cel mai mare cresător de păsări din lume

China este cel mai mare crescător de păsări din lume, în special rațe. Aceste păsări acționează ca un rezervor pentru virusurile aviare gripale.

Credit foto: Jason Leung – Unsplash

Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) nu a comentat creșterea îmbolnăvirilor cu gripă aviară H5N6 la oameni. Cu toate acestea, un studiu publicat luna trecută pe site-ul instituției arăta că „o creștere a diversității genetice și a distribuției geografice a H5N6 reprezintă o amenințare serioasă pentru industria avicolă și sănătatea umană”.

Virusurile gripei aviare circulă în mod constant la păsările domestice și sălbatice, dar rareori infectează oamenii. Cu toate acestea, evoluția virusurilor, care s-au accentuat pe măsura intensificării creșterii păsărilor, provoacă îngrijorare deoarece ar putea duce la apariția unui virus care să răspândească ușor printre oameni, provocând o pandemie.

Cele mai multe infecții cu virusul H5N6 al gripei aviare au fost raportate în sud-vestul provinciei Sichuan, însă există cazuri și în provinciile învecinate Chongqing și Guangxi, precum și în Guangdong, Anhui și Hunan.

O nouă variantă de virus de gripă aviară

Cel puțin 10 persoane au fost infectate cu virusuri foarte asemănătoare genetic cu H5N8, care a afectat iarna trecută fermele de păsări din întreaga Europă și a omorât și păsări sălbatice din China. Cele mai recente infecții cu H5N6 din China sugerează că ar putea fi vorba de o nouă variantă.

„S-ar putea ca această variantă să fie puțin mai contagioasă pentru oameni, sau este posibil ca acest virus să fie mult mai prezent la păsările domestice și, prin urmare, mai mulți oameni se infectează”, a spus Kuiken.

Patru dintre persoanele infectate în Sichuan creșteau păsări acasă și au intrat în contact cu păsări moarte, potrivit unui raport din septembrie al CDC din China. Un alt individ a cumpărat o rață de la o piață de animale vii cu o săptămână înainte de apariția simptomelor de gripă aviară.

China vaccinează păsările de crescătorie împotriva gripei aviare, însă vaccinul folosit anul trecut poate proteja doar parțial împotriva virusurilor emergente, prevenind focarele majore, dar permițând virusului să circule în continuare, a afirmat Filip Claes, coordonator al laboratorului regionat al Centrului de urgență pentru boli transfrontaliere la animale din cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură al Națiunilor Unite (FAO).

Vă recomandăm să citiți și:

Două tulpini de virusuri gripale ar fi dispărut din circulație. Ce spun experții despre fenomen

Tipurile de gripă de care suferim în copilărie influențează sensibilitatea la diferite tulpini la maturitate

Oamenii de știință au calculat probabilitatea apariției unei noi pandemii