Home » D:News » Primul caz de transmitere al gripei aviare H5N8 la om, descoperit în Rusia. OMS a fost anunțată

Primul caz de transmitere al gripei aviare H5N8 la om, descoperit în Rusia. OMS a fost anunțată

Publicat: 24.02.2021
Primul caz de transmitere al gripei aviare H5N8 la om, descoperit în Rusia. OMS a fost anunțată
Sursa foto: Profimedia

Rusia a anunțat recent că oamenii săi de știință au detectat primul caz de transmitere al tulpinii H5N8 de gripă aviară de la păsări la oameni, Organizația Mondială a Sănătății fiind alertată.

În cadrul unor declarații televizate, Anna Popova, directorul organizației de sănătate Rospotrebnadzor, a spus că oamenii de știință de la laboratorul Vektor au izolat materialul genetic al tulpinii de la șapte lucrători la o fermă avicolă din sudul Rusiei, acolo un focar a fost înregistrat în rândul păsărilor în luna decembrie.

Muncitorii nu au suferit consecințe majore asupra sănătății, însă ar fi fost infectați cu virusul de la păsările fermei.

„Informații despre primul caz din lume de transmitere de gripă aviară (H5N8) la oameni au fost deja trimise la Organizația Mondială a Sănătății”, a precizat Popova.

„Timpul va hotărî” dacă virusul va continua să sufere mutații

Există diferite subtipuri de virusuri gripale aviare. Deși tulpina extrem de contagioasă H5N8 este letală pentru păsări, nu a mai fost raportată până acum la oameni. Popova a lăudat „descoperirea științifică importantă”, afirmând că „timpul va hotărî” dacă virusul va continua să sufere mutații.

„Descoperirea acestor mutații, atunci când virusul încă nu a dobândit abilitatea de a se răspândi de la om la om, oferă întregii lumi timp pentru a ne pregăti pentru posibile mutații și pentru a reacționa într-un mod adecvat și prompt”, a mai precizat Popova.

Prima oară când H5N8 infectează oameni

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că a fost informată de Rusia cu privire la evoluția virusului.

„Purtăm discuții cu autoritățile naționale pentru a colecta mai multe informații și pentru a evalua impactul asupra sănătății publice. Dacă va fi confirmat, aceasta va fi prima oară când H5N8 infectează oameni”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.

OMS a mai transmis că muncitorii ruși erau „asimptomatici” și niciun caz de transmitere ulterioară de la om la om nu a mai fost raportat, potrivit Science Alert.

O rată de mortalitate de 60% în rândul oamenilor

Oamenii se pot infecta cu virusurile gripei aviare și porcine, precum subtipurile de gripă aviară A(H5N1) și A(H7N9) sau subtipurile de gripă porcină precum A(H1N1).

Potrivit OMS, oamenii se infectează de obicei prin contact direct cu animale sau medii contaminate și nu există transmitere susținută în rândul oamenilor. H5N1 poate cauza forme severe de boală în cazul oamenilor și are o rată de mortalitate de 60%.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce spun experții că pandemia de gripă din 1918 nu s-a sfârșit cu adevărat nici până în zilele noastre

Tipurile de gripă de care suferim în copilărie influențează sensibilitatea la diferite tulpini la maturitate

Tulpină a virusului care provoacă gripa aviară, descoperită în FiIlipine

Epidemiile care au venit din China

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase